Στα βήματα υποχώρησης των αμερικανικών δεικτών την Παρασκευή, που κατέγραψαν απώλειες ακόμα και άνω του 4%, μετά την «επιθετική» ομιλία Πάουελ, κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ακριβώς πάνω στη στήριξη των 868 μονάδων στο -2,85% ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι απώλειες είχαν ξεπεράσει το 3% (-3,28%).
Επιστρέφοντας στην ομιλία Πάουελ της Παρασκευής στο Jackson Hole o κεντρικός τραπεζίτης τόνισε την αποφασιστικότητά του στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, καταδεικνύοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε επίπεδο για κάποιο διάστημα που ενδεχομένως πλήξει την ανάπτυξη.
Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στα όρια των 350 ευρώ ανά Mwh που κλονίζει τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, διατηρεί το εκρηκτικό μείγμα του ενεργειακού κόστους και των πληθωριστικών πιέσεων, πιέζοντας τις αγορές μετοχών, αλλά και ομολόγων. Το γερμανικό δεκαετές σκαρφάλωσε πάνω από 1,5%, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην αρχή του έτους βρισκόταν σε αρνητικά επίπεδα.
Ανάλογα και το ελληνικό δεκαετές, υπερέβη χθες το 4% δυσχεραίνοντας σε αυτήν τη φάση τις δυνατότητες δανεισμού της χώρας με δεδομένο ότι οι κυβερνητικές επιδοτήσεις σε σχέση με το ΑΕΠ είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη, κυρίως όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όσον αφορά το Χρηματιστήριο της Αθήνας, στο άρθρο μας στις 12 Ιουλίου, είχαμε επισημάνει την ύπαρξη σημαντικών στηρίξεων, που θα προκαλούσαν ανοδική κίνηση το επόμενο διάστημα. Πράγματι, η κίνηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 902 της 19ης Αυγούστου υπήρξε σταδιακή, σταθερή και ενδεχομένως μη αναμενόμενη από τους επενδυτές.
Οι θετικές ειδήσεις
Μια σειρά θετικών ειδήσεων προεξοφλούσε την κίνηση αυτή: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε σε 111,266 δισ. ευρώ, από 79,861 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 39,3% και υπερβαίνοντας κατά 30 δισ. ευρώ περίπου το β' τρίμηνο του 2019.
Οι ελληνικές εξαγωγές έκαναν νέο ρεκόρ και ανήλθαν σε 20,5 δισ. ευρώ, έναντι των 15,2 δισ. ευρώ το α΄πεντάμηνο με αύξηση κατά 34,9% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Η ανεργία βρέθηκε στο χαμηλότερο δεκαετίας στο 12,1% (-0,4% έναντι του Μαΐου) τον Ιούνιο, ενώ ο τουρισμός καταγράφει συνεχόμενα ρεκόρ σε σύγκριση πάντα με το 2019:
Για ολόκληρο το επτάμηνο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζουν αύξηση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό της τάξης του 4,2%. Συγκεκριμένα, έχουν υποδεχτεί 12,85 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 12,33 εκατομμυρίων το 2019. Επομένως οι προσδοκίες για υπέρβαση των εσόδων του 2019 (18,1 δισ.) είναι πλέον απολύτως ρεαλιστικές.
Τα ρεκόρ συνεχίζονται και για τις ξένες επενδύσεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν ήδη ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι στο σύνολο της χρονιάς ήταν 4,84 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ 20ετίας.
Τι συνέβη λοιπόν και βυθίστηκε η αγορά χθες; Πρόκειται για καθαρά τεχνική διόρθωση μιας ανοδικής κίνησης ή αποτελεί προάγγελο μιας ενδεχόμενης νέας πτωτικής κίνησης;
Οπωσδήποτε η ομιλία Πάουελ αποτυπώθηκε και στους ελληνικούς δείκτες, όπως και στους ευρωπαϊκούς και η Ευρώπη ειδικά όσον αφορά το ενεργειακό, φαίνεται έστω και καθυστερημένα να αναλαμβάνει δράση: Η Τσεχική Δημοκρατία συγκαλεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου επιδιώκοντας μια ευρεία συμφωνία για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας.
Χθες, για πρώτη φορά μετά από το ξέφρενο ράλι του Αυγούστου τα συμβόλαια ΤΤF του φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 19,63% στα 272,6 ευρώ ανά Μwh κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας.
Όπως και να έχει, η ανοδική κίνηση του τελευταίου διμήνου εν μέσω ενός προβληματικού διεθνούς περιβάλλοντος, προκαλεί τα αντανακλαστικά των επενδυτών για αποκόμιση κερδών και αποθέρμανση των ταλαντωτών σε τεχνικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διαγραμματική εξέλιξη των δεικτών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
Γενικός Δείκτης - Ημερήσιο Γράφημα
Μετά την ανοδική αντίδραση από την 5η Ιουλίου και τις 778 μονάδες, ο στόχος των 900 μονάδων απεδείχθη ανυπέρβλητος για τον γενικό δείκτη. Δημιουργήθηκε μια συσσώρευση, που η αδυναμία των αγοραστών και η εμφάνιση των πωλητών την έλυσε καθοδικά, με τον δείκτη να κλείνει οριακά πάνω στον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών.
Απαιτείται ΑΜΕΣΗ ανοδική αντίδραση από το επίπεδο αυτό, διαφορετικά η πίεση των πωλητών θα αυξηθεί, με επόμενους στόχους, αφενός τη ζώνη 846-852 μονάδων και αφετέρου την ισχυρή στήριξη των 830 μονάδων.
Δείκτης τραπεζών - Ημερήσιο Γράφημα
Ανάλογη κίνηση και για τον τραπεζικό δείκτη που από τις 443 μονάδες της 5ης Ιουλίου, προσέγγισε τις 602 μονάδες, ρυμουλκώντας ταυτόχρονα και τον Γενικό Δείκτη. Ο δείκτης, απέτυχε την υπέρβαση του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών και έκλεισε κάτω και από τον εκθετικό 200 άρη. 552 και 539 μονάδες, είναι οι επόμενες στηρίξεις, από όπου είναι πιθανή η επανεμφάνιση αγοραστών. Αντίθετα, άμεσο κλείσιμο πάνω από τις 569-575 μονάδες, θα προϊδεάσει για εκ νέου προσπάθεια απειλής των 605 μονάδων.