Μία «ανωμαλία» της αγοράς ομολόγων που στο παρελθόν αποτέλεσε αξιόπιστο εργαλείο πρόβλεψης επερχόμενης ύφεσης μπορεί να ομαλοποιηθεί φέτος με ασυνήθιστο τρόπο και αυτό ανησυχεί τις αγορές.
Το εργαλείο δεν είναι άλλο από την καμπύλη αποδόσεων. Η καμπύλη είναι ανεστραμμένη από τις αρχές του 2022 που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνονται λιγότερους τόκους με το να κλείνουν τα χρήματά τους για μακροπρόθεσμα διαστήματα απ' ό,τι για βραχυπρόθεσμες περιόδους.
Η καμπύλη αποδόσεων στην αμερικανική αγορά ομολόγων δείχνει ότι η απόδοση στα διετή κρατικά ομόλογα είναι υψηλότερη κατά 30 μονάδες βάσης από αυτή των 10ετών.
Στο παρελθόν η καμπύλη έπαιρνε το κανονικό σχήμα της ανοδικής κλίσης όταν η επιβράδυνση της οικονομίας οδηγούσε τη Fed σε μειώσεις επιτοκίων. Οι μειώσεις χαμήλωναν τις αποδόσεις στα βραχυχρόνιας διάρκειας ομόλογα που είναι πιο ευαίσθητα στα παρεμβατικά επιτόκια.
Αυτήν τη φορά όμως φαίνεται ότι η ομαλοποίηση της καμπύλης θα προκύψει από την άνοδο των αποδόσεων στα μακροχρόνια ομόλογα. Και ο λόγος για αυτό είναι η πίεση στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις από την αύξηση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, ενώ η δυναμική της οικονομίας και η επιμονή του πληθωρισμού δεν επιτρέπουν στη Fed να μειώσει τα επιτόκια.
Πρόκειται για ασυνήθιστο τρόπο ομαλοποίησης της καμπύλης αποδόσεων.
Το σχήμα της καμπύλης και οι λόγοι που διαμορφώνουν την ανοδική της κλίση έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στη Wall Street.
H απόδοση στα 10ετή ομόλογα θα πρέπει να σκαρφαλώσει πάνω από το 5% για να ομαλοποιηθεί η καμπύλη. Αυτό θα αυξήσει το επιτοκιακό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Η ομαλοποίηση της καμπύλης δεν σημαίνει ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση. Υψηλές αποδόσεις στα μακροχρόνια ομόλογα μπορεί να προκαλέσουν οικονομική επιβράδυνση, ενώ το βαρύ φορτίο χρέους θα δυσκολέψει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει.
Αν η αναπτυξιακή δυναμική της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επιμείνει μαζί με τον πληθωρισμό, αυτό ίσως να σημαίνει ότι το επιτόκιο ισορροπίας, το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, είναι υψηλότερο. Αυτό δημιουργεί ανοδική πίεση στις αποδόσεις.
Σημάδια ανησυχίας στις αγορές είναι η τιμή του χρυσού και του bitcoin.
Διαχειριστές στην Pimco, εκτιμούν ότι η άνοδος της τιμής του χρυσού πάνω από τη δίκαιη αξία του οφείλεται στη ζήτηση από τις κρατικές αρχές για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Αυτό μειώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον για κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σε μία φάση που η προσφορά αυξάνεται.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πότε οι ανησυχίες αυτές θα κυριαρχήσουν στο ζύγι των αγορών που στην τρέχουσα φάση εστιάζουν περισσότερο στις προοπτικές των επιτοκίων και στις κινήσεις της Fed.
Μερικοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων προτιμούν να τοποθετούνται στην κοιλιά της καμπύλης, όπως στα 5ετή ομόλογα. Εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2%, και ότι το ουδέτερο επιτόκιο της Fed θα κρατηθεί υψηλότερα από το επίπεδο του 2,6% σήμερα.
Το ουδέτερο επιτόκιο μπορεί να ανεβεί στο 3,5% με 4% που σημαίνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων της Fed θα είναι περιορισμένες.
Ένα υψηλότερο επίπεδο για το ουδέτερο επιτόκιο σημαίνει μικρά περιθώρια πτώσης για τις αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων, ιδιαίτερα των 10ετών τα οποία συνήθως αγοράζουν οι επενδυτές όταν η Fed ξεκινά τον κύκλο επιτοκιακών μειώσεων.