Οι αγορές έλαβαν το σήμα του Τζερόμ Πάουελ αλλά μέσα σε λίγες ώρες έδειξαν δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα, αποδεικνύοντας ότι διανύουμε μία περίοδο περίπλοκων συνθηκών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ χθες η Fed αποφάσισε να περιορίσει δραστικά το κόστος του χρήματος, προχωρώντας στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων των τελευταίων 16 ετών, η ερμηνεία των δηλώσεων του Πάουελ άλλαξε άρδην το κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ έχει γίνει θέμα η φθίνουσα πορεία μίας παράδοσης πολλών δεκαετιών, που δεν είναι άλλη από τη δημοσίευση τιμών-στόχων για τους βασικούς δείκτες της Wall Street από επενδυτικούς οίκους.
Μόλις ανακοινώθηκε η jumbo μείωση του 0,50%, ο S&P 500 και ο χρυσός ενισχύθηκαν για να σημειώσουν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά υψηλά, ενώ το δολάριο κινήθηκε πτωτικά. Ωστόσο, προς το τέλος των συναλλαγών το κλίμα αντιστράφηκε πλήρως. Ο επικεφαλής της Fed χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο ομαλής προσγείωσης της οικονομίας και οι επενδυτές ερμήνευσαν τη δήλωση ως παραδοχή αυξημένου κινδύνου ύφεσης. Αποτέλεσμα ήταν οι βασικοί δείκτες της Wall Street να απολέσουν τα κέρδη και να κλείσουν με απώλειες 0,3%, ο χρυσός να κινηθεί προς το χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας και το δολάριο να «μαζέψει» πλήρως την πτώση του.
Όπως είχε αναφέρει το Liberal, οι αγορές ερμηνεύουν τη jumbo μείωση της Fed… κατά το δοκούν. Από τη μία πλευρά η μείωση κατά 0,50% οδηγεί σε πτώση μετά από καιρό το κόστος του χρήματος, γεγονός πολύ θετικό για τις επενδύσεις, όμως από την άλλη υποδηλώνει ότι η Fed κινείται επιθετικά για να αποτρέψει την ύφεση, της οποίας προφανώς τον κίνδυνο θεωρεί αυξημένο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμά πλέον ότι το «ουδέτερο» ή ιδανικό αν θέλετε, επιτόκιο για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι το 2,9% και προς αυτό το επίπεδο θα κινηθεί. Μένει μόνο να δούμε την ταχύτητα με την οποία θα γίνουν οι μειώσεις, καθώς και σε αυτό το θέμα οι απόψεις διίστανται. Σημειώνεται ότι το «ουδέτερο» επιτόκιο είναι εκείνο με το οποίο η οικονομία θεωρητικά αναπτύσσεται βάσει των πραγματικών της δυνατοτήτων και οποιοσδήποτε θέλει να εργαστεί μπορεί να βρει δουλειά.
Μήπως, λοιπόν, η Fed γνωρίζει κάτι παραπάνω και έχει κάθε λόγο να φοβάται την ύφεση; Η αλήθεια είναι ότι ο κίνδυνος ύφεσης, ενώ είναι υπαρκτός, δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι φαίνεται ξεκάθαρα στον ορίζοντα, με την Fed Νέας Υόρκης να τον τοποθετεί γύρω στο 33% για το επόμενο δωδεκάμηνο. Αναλυτές επενδυτικών οίκων προβλέπουν δε, ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στα επόμενα τρίμηνα, ακόμα και με ρυθμούς της τάξης του 3%, με τον πληθωρισμό να έχει ήδη υποχωρήσει στο 2,5%. Μέχρι εδώ όλα φαίνονται καλά και τίποτα δεν προμηνύει σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών.
Όμως υπάρχει και ο παράγοντας ανεργία. Η αποστολή της Fed, όπως αυτή καθορίζεται από το Κογκρέσο, δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση ή εξισορρόπηση του πληθωρισμού. Η Fed καλείται να εφαρμόζει παράλληλα την κατάλληλη νομισματική πολιτική έτσι ώστε να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η απασχόληση. Με την ανεργία να έχει αυξηθεί στο 4,2% έναντι 3,4% που διαμορφωνόταν πριν από ένα έτος, οι ανησυχίες της Fed φαίνεται πως στρέφονται πλέον από τον πληθωρισμό στην αγορά εργασίας. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγουν υποχωρεί αισθητά, οι προσλήψεις επιβραδύνουν και ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί μένουν άνεργοι.
Επομένως, οι αγορές δείχνουν να «διαβάζουν» την επιθετική κίνηση της Fed ως ένδειξη αυξημένης ανησυχίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Κάτι που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρνητικά οι τιμές του πετρελαίου, όπως π.χ. συνέβη χθες με την τιμή του Brent να ξεπερνά αρχικά τα 74 δολάρια, για να υποχωρήσει αργά το βράδυ προς τα 72 δολάρια. Είναι σαφές ότι πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές διαφόρων assets, από τις μετοχές, λόγω των προσδοκιών για χαμηλότερα εταιρικά κέρδη, μέχρι τα εμπορεύματα, εξαιτίας της περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας. Ο χρυσός, από την άλλη, συνήθως ενισχύεται σε περιόδους αναταράξεων και ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές σε νέα υψηλά.
Όλα αυτά, βέβαια, θα φανούν στη συνέχεια. Ένα θέμα είναι η ταχύτητα με την οποία θα χαλαρώσει η νομισματική πολιτική της Fed, λαμβάνοντας υπόψη ότι η jumbo μείωση δημιουργεί προσδοκίες για σχετικά ταχεία μείωση προς το 2,9%. Ένα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι το πώς θα εξελιχθούν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ στο τρίμηνο έως το τέλος του έτους. Με τη Fed να συνεχίζει τον κύκλο των μειώσεων, οποιοδήποτε σήμα αποφυγής της ύφεσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο μεγάλο ράλι. Οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν στην περίπτωση που αυξηθούν επικίνδυνα οι πιθανότητες ύφεσης…