Τη γενικευμένη πτώση – διόρθωση των διεθνών αγορών ακολουθεί σήμερα το ΧΑ, καθώς οι προειδοποιήσεις της Fed αλλά και η διαφαινόμενη εμπλοκή μέσω πολλαπλών βέτο στο ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. της Κομισιόν, φέρνει ισχυρές ρευστοποιήσεις, με το ΧΑ κάτω από τις 650 μονάδες, με απώλειες άνω του 2%, με μικρό όμως τζίρο.
Το… θετικό στοιχείο λοιπόν είναι ότι η ισχυρή σημερινή πτώση έρχεται με μειωμένο γενικά τζίρο, κάτι που δείχνει πως δεν «σηκώνονται» σημαντικά κεφάλαια από την αγορά. Πιο αναλυτικά, ο τζίρος φτάνει μόλις στα 47 εκατ. ευρώ και δύσκολα θα προσεγγίσει τις επιδόσεις προηγούμενων συνεδριάσεων.
Η αγορά επηρεάζεται ασφαλώς από το διεθνές κλίμα και κυρίως από την αλλαγή πλεύσης πολλών ισχυρών χαρτοφυλακίων, που βλέπουν εμπλοκή στο μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης της Κομισιόν, που ήταν και η κύρια αιτία της πρόσφατης γενικευμένης ανοδικής κίνησης.
Στην Ε.Ε. πληθαίνουν τα «βέτο» καθώς χώρες όπως Ουγγαρία, Τσεχία και Βέλγιο είναι οι νέες χώρες που έρχονται να προστεθούν στις Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, που εγείρουν ενστάσεις για την πρόταση της Κομισιόν των 750 δισ. ευρώ. Οι χώρες αυτές ζητούν να μειωθεί το ποσό των 750 δισ. ευρώ και να αυστηριοποιηθούν οι όροι για τις χώρες του νότου.
Κάποιοι αναλυτές μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των χωρών που έχουν ενστάσεις αναμένεται να αυξηθεί, καθώς μπαίνουμε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων των χωρών-μελών με την Κομισιόν. Άλλωστε, στο χθεσινό Ecofin (όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ), επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά, ότι δεν αναμένεται συμφωνία συντόμως.
Και όλα αυτά, ενώ σήμερα στις 16:30 μ.μ. υπάρχει το Eurogroup στην ατζέντα του οποίου είναι η εκταμίευση της δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ θα εξεταστεί και η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που καταρτίστηκε από την Κομισιόν, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με το βάρος των δυσμενών προειδοποιήσεων της Fed, οι ευρωπαϊκές αγορές δέχονται ισχυρές πιέσεις, με τις δύο μεγάλες αγορές του ευρωπαϊκού νότου, Μιλάνου και Μαδρίτης, να υποχωρούν περισσότερο! Πιο αναλυτικά, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί σε ποσοστό 3,48%, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,43%, ο γαλλικός CAC 50 -3%, ο γερμανικός DAX -2,84%, o βρετανικός FTSE 100 -2,72% και ο Stoxx 600 είναι στο -2,475%.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ΧΑ επηρεάζεται τα μέγιστα ασφαλώς, ενώ αν υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή στο πρόγραμμα της Κομισιόν, ασφαλώς θα αλλάξουν πολλά τόσο για τις προοπτικές της αγοράς, όσο και της προσπάθειας που κάνει η οικονομία για φυγή προς τα εμπρός.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. που χθες υποχώρησε κατά 2,36% στην πιο αιχμηρή διόρθωση του τελευταίου διαστήματος και προχθές έχασε 0,70%, κινείται για 3η διαδοχική ημέρα πτωτικά, έχοντας κατέλθει στις 647 μονάδες με απώλειες 2,24%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 2,78% όταν κατήλθε στις 644,25 μονάδες.
Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.566 μονάδες με διόρθωση 2,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 352 μονάδες με απώλειες 5,04%, ενώ έφτασε να χάνει έως 7,23%. Η Εθνική υποχωρεί άνω του 6%, η Alpha Bank χάνει 5,53%, ενώ ισχυρές πιέσεις άνω του 3% δέχονται μετοχές όπως Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola HBC, Πειραιώς, Viohalco και Aegean Airlines.
Στον αντίποδα, στήριγμα στο Γ.Δ. ώστε να μην απομακρυνθεί από το όριο των 650 μονάδων δίνουν οι ΟΤΕ, Motor Oil και Σαράντης που κινούνται οριακά θετικά. Στο χώρο του Mid Cap επίσης καταγράφονται πιέσεις, ενώ θετικά ξεχωρίζει σήμερα η μετοχή του ΙΑΣΩ που κερδίζει άνω του 14%, έχοντας φτάσει στα 1,44 ευρώ. Στο σύνολο της αγοράς, 84 μετοχές υποχωρούν έναντι μόλις 20 που ενισχύονται.