Τι ψηφίζουν οι αγορές την Κυριακή

Τι ψηφίζουν οι αγορές την Κυριακή

Είτε πρόκειται για το χρηματιστήριο, είτε για τα ομόλογα, οι αγορές δείχνουν με κάθε τρόπο τι ακριβώς ζητούν από τις κάλπες της Κυριακής 25 Ιουνίου.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 12% μετά το αποτέλεσμα - έκπληξη των προηγούμενων εκλογών και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζονται λες και έχουν αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα, τουλάχιστον 5 μήνες πριν αυτό γίνει πραγματικότητα. Είναι με άλλα λόγια η προσμονή των επενδυτών για ένα καθαρό αποτέλεσμα την ερχόμενη Κυριακή. 

Δύο είναι τα πράγματα που ζητούν οι αγορές.

Το πρώτο είναι να προκύψει μία ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει να υλοποιήσει χωρίς εκπτώσεις ένα σχέδιο τετραετίας και να περάσει χωρίς προβλήματα τις πολιτικές που το περιβάλλουν.

Το δεύτερο είναι αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη διαμόρφωση ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις περιβάλλοντος, αξιοποιώντας παράλληλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει σοβαρές αγκυλώσεις και χρειάζεται βελτίωση σε πολλούς τομείς ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και καλή δημοσιονομική διαχείριση. 

Χθες, η Citi έκανε λόγο για αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος, προβλέποντας ότι στο σενάριο που η ΝΔ καταφέρει να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, το spread των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, όταν διεθνώς το κλίμα είναι δυσμενές όσο αυξάνονται τα επιτόκια. Γενικότερα, οι αγορές δεν θέλουν αρνητικές εκπλήξεις και αβεβαιότητα.

Προτιμούν πολιτική σταθερότητα και ένα συμπαγές πλαίσιο που συντηρεί και βελτιώνει τη δημοσιονομική θέση της χώρας, αυξάνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και μειώνει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Στην ουσία, οι αγορές ψηφίζουν πολιτική και οικονομική συνέχεια, όπως ψήφισαν και οι πολίτες στις 21 Μαΐου. 

Ένα, επίσης, πολύ σημαντικό κομμάτι για τους διεθνείς αναλυτές είναι η δημοσιονομική διαχείριση των επόμενων ετών. Διότι από το 2024 -και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στους επόμενους μήνες - επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που απαιτούν ετήσια μείωση κατά το 1/20 του υπερβάλλοντος, από το 60% του ΑΕΠ που είναι το ανώτατο όριο, χρέους. Η Ευρώπη είναι σε φάση αναθεώρησης των κανόνων όμως η Γερμανία επιμένει σε ένα αυστηρό πλαίσιο και όλα παραμένουν στον αέρα.

Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι αγορές θα αντιδράσουν αναλόγως. Μέχρι τότε, δείχνουν με κάθε τρόπο την προτίμησή τους στην τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά ομόλογα ζουν μεγάλες στιγμές, αφού πλέον αντιμετωπίζονται από τους επενδυτές σχεδόν ως τίτλοι με αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα και ταυτόχρονα προσελκύουν το ενδιαφέρον γιατί σημειώνουν το μεγαλύτερο ράλι σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης. 

Όχι μόνο η απόδοση του ελληνικούς 10ετούς έχει υποχωρήσει κάτω από του αντίστοιχου ιταλικού (3,65% έναντι 4,03%), αλλά πλέον… κυνηγάει σε πρώτη φάση το ισπανικό (3,38%) και σε δεύτερη το πορτογαλικό (3,13%).

Χθες μάλιστα, η απόδοση στην επανέκδοση του ελληνικού κρατικού ομολόγου λήξεως 2042 διαμορφώθηκε στο 3,99%, ενώ οι προσφορές έφτασαν στα 1,23 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικοί τίτλοι αλλάζουν επίπεδο, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση από τις αγορές.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί στον κόσμο που ζούμε οι αγορές δεν… χρωστούν σε κανέναν και ιδιαίτερα σε μία εποχή που το χρήμα γίνεται ολοένα και πιο ακριβό, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα όλες τις οικονομίες. Πόσω μάλλον την ελληνική, που προέρχεται από διαδοχικές κρίσεις και κυρίως από μία πολυετή κρίση αξιοπιστίας. Μπορεί το 4% της χθεσινής δημοπρασίας να είναι υψηλό αλλά πρέπει να κατανοούμε τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς όταν Fed και ΕΚΤ αυξάνουν τα επιτόκια εδώ και ένα χρόνο, με το κόστος δανεισμού της Γερμανίας να έχει εκτιναχθεί στο 2,43% και των ΗΠΑ στο 3,78%.