Την διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών που μετά το εκπληκτικό ράλι που έχουν σημειώσει στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου σήμερα αφομοιώνουν κεκτημένα ακολουθεί το ΧΑ, με το Γενικό Δείκτη κοντά στις 670 μονάδες, με τις περισσότερες μετοχές του FTSE 25 σε ήπια αποφόρτιση.
Η ελληνική αγορά προέρχεται από ισχυρή ανοδική κίνηση, έχοντας κλείσει θετικά στις έντεκα από τις 14 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τις 14 Μαΐου, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει αντίδραση σε ποσοστό 14,61%, τον FTSE 25 να κερδίζει 15,83% και τον τραπεζικό δείκτη +32,64%. Μάλιστα στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 3,29%, ο FTSE 25 +3,43% και ο τραπεζικός δείκτης 7,44%.
Η αγορά άφησε ταχύτατα πίσω της τις 620 – 630 μονάδες, διαπέρασε πανεύκολα την περιοχή των 650-660 μονάδων, ενώ πλέον «αναμετράται» με την ευρύτερη περιοχή των 670 – 680 μονάδων, που θα κρίνει και τη δυνατότητα μετάβασης προς τις 700 μονάδες.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 668 μονάδες με πτώση – διόρθωση 0,83%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ. Ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά όλων των τελευταίων ημερών είναι η ενίσχυση των συναλλαγών, όπου την περασμένη εβδομάδα λόγω του MSCI ο μέσος τζίρος εκτοξεύτηκε στα 146 εκατ. ευρώ.
Και μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI όπως οι τζίροι παρέμειναν αυξημένοι, καθώς στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας οι συναλλαγές έφτασαν στα 93,6 εκατ. ευρώ, την Τρίτη διαμορφώθηκαν στα 82,9 εκατ. ευρώ, ενώ χθες Τετάρτη στα 88,3 εκατ. ευρώ.
Είναι εμφανές λοιπόν ότι υπάρχει επαναδραστηριοποίηση κάποιων ισχυρών «παικτών», που άλλωστε δύναται να κάνουν και τη διαφορά, τόσο στις τράπεζες, όσο και στις κορυφαίες μετοχές του ευρύτερου Large Cap.
To X.A. σήμερα ακολουθεί την εύλογη διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών, που χθες έκλεισαν με ένα ακόμη εκπληκτικό ράλι, με το γερμανικό DAX να κερδίζει 3,88% (άνοδος άνω του 7% σε ένα διήμερο), ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 3,36%, ο βρετανικός FTSE 25 +2,61%, ενώ ισχυρά κέρδη κατέγραψε και ο ευρωπαϊκός νότος.
Εκπληκτικές είναι οι αποδόσεις και των δεικτών της Wall Street, όπου πλέον ο S&P 500 απέχει άνω του 40% από το χαμηλό του Μαρτίου (!!), ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό του έχοντας ράλι άνω του 43% από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 23ης Μαρτίου.
Μέσα σ? αυτό το περιβάλλον, εύλογα παρουσιάζει κινητικότητα και η ελληνική αγορά, ενώ οι διορθώσεις λειτουργούν εποικοδομητικά για την ανατροφοδότηση του συστήματος με ρευστότητα, αλλά και την εναλλαγή θέσεων σε μετοχές που δεν έχουν «τρέξει».
O FTSE 25 διαπραγματεύεται σήμερα στις 1.608 μονάδες με διόρθωση 1,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στις 349 μονάδες με διόρθωση 1,68%. Στον FTSE 25, στην κορυφή της διόρθωσης με απώλειες άνω του 3% είναι η Motor Oil (λόγω αποτελεσμάτων), άνω του 2% διορθώνουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και Eurobank, ενώ πλέον του 1% χάνουν οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Fourlis, Πειραιώς, Viohalco και Coca Cola HBC.
Στον Mid Cap, διόρθωση 2,70% καταγράφει η Κρι Κρι μετά τα διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ υποχωρούν και οι AVAX, Intralot, Ικτίνος, Attica Bank, Cenergy Holdings κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 55 μετοχές υποχωρούν έναντι 28 που ενισχύονται.