Τουρκία: «Βυθίζεται» η λίρα μετά την επανεκλογή Ερντογάν
Shutterstock
Shutterstock

Τουρκία: «Βυθίζεται» η λίρα μετά την επανεκλογή Ερντογάν

H λίρα υποχώρησε έως και 0,3% στις 20,03 λίρες ανά δολάριο, κοντά σε ιστορικό χαμηλό, πριν φτάσει στις 20,01, με τις προοπτικές να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

«Διατηρούμε μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της διατήρησης του Ερντογάν στην εξουσία μετά τις εκλογές», ξεκαθάρισε ο οικονομολόγος αναπτυσσόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Wells Fargo, Μπρένταν ΜακΚέννα στο CNBC.

Ο ΜακΚέννα προβλέπει ότι η λίρα θα φθάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ 23 λίρες έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στις 25 λίρες από το επόμενο έτος.

«Μαύρες» προβλέψεις

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Wall Street βλέπει περαιτέρω εξασθένιση για τη λίρα, με τη Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι μπορεί να φθάσει τα 26 ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα και να διολισθήσει προς τα 28 μέχρι το τέλος του έτους, εάν ο Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Η Wells Fargo & Co αναμένει ότι το νόμισμα θα φθάσει τα 23 μέχρι το τέλος του τριμήνου.

«Μια νίκη του Ερντογάν δεν προσφέρει καμία παρηγοριά σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Χασνάιν Μάλικ, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, ίσως είναι καθ' οδόν μια επώδυνη κρίση που επηρεάζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία».

«Τις πταίει» για την κατακρήμνιση της λίρας

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 77% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ σύμφωνα με το CNBC αναμένεται τα «ανορθόδοξα» πλαίσια νομισματικής και οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας να παραμείνουν σε ισχύ και στο μέλλον.

Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στον εξαγωγικό ανταγωνισμό παρά στην τιθάσευση του πληθωρισμού και ο Ερντογάν υποστηρίζει την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό.

Οι πολιτικές ήταν επίσης δαπανηρές, με την κεντρική τράπεζα να δαπανά σχεδόν 200 δισ.δολάρια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να στηρίξει τη λίρα, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν γίνει αρνητικά και τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 80% πέρυσι, πριν πέσει στο 44% τον Απρίλιο. 

Τα πρώτα σημάδια οποιασδήποτε αναθεώρησης της τωρινής πολιτικής είναι πιθανό να έρθουν με τους διορισμούς σε θέσεις-κλειδιά της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και στην κεντρική τράπεζα. 

«Μη βιώσιμη η κατάσταση»

«Το τρέχον σκηνικό απλά δεν είναι βιώσιμο», σχολίασε πάντως ο Τίμοθι Ας  της BlueBay Asset Management.

«Με περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και μαζικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια η πίεση στη λίρα είναι μεγάλη», πρόσθεσε.

«Οι προοπτικές για την οικονομία και τις αγορές της Τουρκίας είναι πολύ δυσοίωνες», πρόσθεσε ο ΜακΚέννα.

Σημείωσε ότι η «μοναδική θετική πλευρά» είναι ίσως η ικανότητα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να εξασφαλίσει γραμμές ανταλλαγής συναλλαγματικών αποθεμάτων με χώρες της Μέσης Ανατολής και την Κίνα.

«Εάν μπορέσουν να συνεχίσουν να αντλούν από αυτές τις γραμμές και ενδεχομένως να επεκτείνουν και να ενισχύσουν αυτές τις γραμμές ανταλλαγής αποθεματικών νομισμάτων, ίσως υπάρξει κάποια στήριξη στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας σε συναλλαγματικές ισοτιμίες», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Η «μαύρη τρύπα» της τουρκικής οικονομίας

Η παράκρουση της τουρκικής οικονομίας