Πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο πιστοποιώντας την αδυναμία έστω και τεχνικής αντίδρασης και την ανασφάλεια και παρά το γεγονός της χθεσινής μεγάλης πτώσης, οδηγήθηκε εκ νέου σε απώλειες, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει ξανά στα χαμηλά ημέρας και στις 624,62 μονάδες με απώλειες 0,90%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα γνώριμα επίπεδα όλου του τελευταίου διαστήματος ήτοι στα 47 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να διακινεί μόλις 9,1 εκατ. ευρώ! Είναι εντυπωσιακό ότι η αγορά δεν μπόρεσε να βγάλει ούτε τεχνικής μορφής αντίδραση, παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από τη χθεσινή ισοπεδωτική πτώση, που ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου εξαμήνου!
Ο φόβος ενός νέου lockdown είναι ο κύριος καταλύτης που οδήγησε και σήμερα τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις, μείωση ρίσκου και κλείδωμα θέσεων, κάτι που επηρέασε κορυφαία blue chips της αγοράς που θα επηρεαστούν σημαντικά σε περίπτωση νέων περιοριστικών μέτρων.
Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα, με τις επιχειρήσεις, εστίασης, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου να πιέζονται εκ νέου. Έστω και 15 μέρες με κλειστές τις επιχειρήσεις, η ζημιά μπορεί να φθάσει στα 2-3 δισ. ευρώ βυθίζοντας περαιτέρω την οικονομία.
Ο Γενικός Δείκτης αρχικά αντέδρασε έως τις 635,87 μονάδες (+0,88%), όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτά τα επίπεδα κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας, φλερτάροντας πλέον με εξαιρετικά κρίσιμες περιοχές, καθώς αν χάσει τις 620 μονάδες πολύ εύκολα μπορεί να κυλήσει προς τη ζώνη των 600 μονάδων.
Ο FTSE 25 επίσης αρχικά έβγαλε αντίδραση έως τις 1.519,04 μονάδες (+1%) όμως τελικώς έκλεισε στις 1.490,21 μονάδες με πτώση 0,92% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Ο τραπεζικός δείκτης αρχικά αντέδρασε έως τις 309,23 μονάδες (+1,95%), όμως τελικώς έκλεισε στις 301,26 μονάδες με πτώση 0,68%, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά έως το χαμηλό των 299,95 μονάδων (-1,11%).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τραπεζικός κλάδος συμπλήρωσε την 5η σερί πτωτική συνεδρίαση με συνολικές απώλειες 12,54%, πιστοποιώντας ότι αποτελεί το μεγάλο βαρίδι της αγοράς, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Η κρίση λόγω του Covid-19 θα φορτώσει επιπλέον κόκκινα δάνεια στον κλάδο, αυξάνοντας περαιτέρω τα «τοξικά» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, σε μια συγκυρία όπου μετά από πολύ κόπο, ο κλάδος ήταν σε momentum μερικής ανασύνταξης.
Ευρύτερα, η εικόνα της αγοράς ήταν και σήμερα αδύναμη, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών είναι στο ναδίρ, ειδικά ύστερα από το χθεσινό «χτύπημα», όπου μέσα σε μια συνεδρίαση χάθηκε ολόκληρη η άνοδος του Σεπτεμβρίου.
Η ελληνική αγορά, μολονότι υστερεί έναντι των διεθνών αγορών στην ανάκαμψη του τελευταίου εξαμήνου, εντούτοις αποτελεί μια ρηχή, περιφερειακή αγορά χωρίς ισχυρές ίδιες δυνάμεις που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν έστω και λίγο την εικόνα της. Οι εκτιμήσεις για την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος – μετά τις τελευταίες εξελίξεις – αναβαθμίζονται επί το δυσμενέστερο, ενώ και οι προβλέψεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, του 2021, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με το διεθνές τοπίο να έχει θολώσει τα μέγιστα ενώ αυξάνονται σημαντικά αναλύσεις και εκτιμήσεις ότι οι αγορές είναι μπροστά στο ενδεχόμενο ισχυρότερης διόρθωσης, ασφαλώς και η ορατότητα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι περιορισμένη. Θυμίζουμε ότι παραδοσιακά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είναι το χειρότερο για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, ενώ το μήνα Οκτώβριο πολύ συχνά λαμβάνουν χώρα οι μεγαλύτερες πτώσεις – διορθώσεις.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, μετά τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας «ο τραπεζικός δείκτης παραβίασε καθοδικά το ανοδικό κανάλι που είχε διαγράψει από τα τέλη Μαΐου. Ένα νέο lockdown αποτελεί το νούμερο 1 ρίσκο στην παρούσα φάση, αν και εκτιμούμε ότι γίνονται προσπάθειες αυτό να αποτραπεί με κάθε τρόπο».
Ο αναλυτής εκτιμά πως «η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Το range trading φαίνεται ότι είναι το βασικό σενάριο για το επόμενο διάστημα με το εύρος να τοποθετείται μεταξύ των 615 και 665 μονάδων. Δίνουμε ακόμα αυξημένη βαρύτητα σε επιλογές τίτλων αμυντικού χαρακτήρα, αλλά εξετάζουμε κατά περίπτωση τίτλους που έχουν αυξημένα περιθώρια ανόδου στο θετικό σενάριο».
Υπό το φόβος του lockdown και του περιορισμού της κατανάλωσης και των μετακινήσεων λοιπόν, κορυφαία blue chips βρέθηκαν στο καναβάτσο, με τη Motor Oil να υποχωρεί σήμερα κατά 4,34%, τα ΕΛΠΕ -3,85%, τον ΟΠΑΠ -3,10% και τη Fourlis -2,47%. Πιέσεις δέχτηκαν επίσης μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή κ.λπ. Στον αντίποδα, θετικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι Jumbo, Coca Cola HBC (προέρχονταν από διήμερο πτώσης άνω του 7%), Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Lamda Development.
Στον Mid Cap, ισχυρή πτώση 6,61% είχε η MIG, ενώ πιέστηκαν και οι Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης (διόρθωσε μετά το χθεσινό +12%), Κρι Κρι, ΟΛΘ, Intrakat, ΕΥΑΘ, AVAX κ.α. Στο σύνολο της αγοράς οι πωλητές ήταν κυρίαρχοι καθώς 60 μετοχές υποχώρησαν έναντι 37 που ενισχύθηκαν.