Πτωτική κίνηση για τον βιομηχανικό δείκτη, αναζήτηση κατεύθυνσης για το διευρυμένο και κέρδη για τον τεχνολογικό, έχει η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας στην αμερικανική αγορά, με την εικόνα στο ταμπλό να φέρνει μνήμες από τις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ευρώπη όπου η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της ηπείρου που επέβαλε καθολικό lockdown αφότου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.
Ειδικότερα, ο Dow Jones διαπραγματεύεται στις 35.660 μονάδες με απώλειες 0,6%, ο S&P 500 βρίσκεται πέριξ του αμετάβλητου στις 4.702 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υπεραποδίδει κινούμενος στις 16.065 μονάδες με άνοδο 0,45%.
Όπως προαναφέρθηκε, τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, είναι στραμμένα στην Ευρώπη όπου η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά σε επιβολή καθολικού lockdown 20 ημέρων, η πρώτη χώρα της Γηραιάς ηπείρου που καταφεύγει στο μέτρο μετά την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού με το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού.
Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας κάνοντας λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ η Ολλανδία έχει επιβάλει ήδη μερικό lockdown που αφορά όμως όλους τους πολίτες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η ημέρα εμφάνιζε θετική εικόνα για τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε όλο τον πλανήτη και τα futures της Wall Street έδειχναν πορεία προς νέα ρεκόρ, η αυστριακή ανακοίνωση ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία αντιστρέφονται ακαριαία το κλίμα και οδηγώντας εν ριπή οφθαλμού τις αγορές σε αρνητικό έδαφος.
Σημαντικό πλήγμα άλλωστε δέχονται και οι αγορές πετρελαίου, με τις απώλειες για το αργό να ξεπερνούν το 2,5% και τις τιμές των συμβολαίων να έχουν υποχωρήσει κάτω από το 80 δολάρια, αναχαιτίζοντας το παρατεταμένο ράλι του τελευταίου διαστήματος καθώς εγείρονται ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια ανάκαμψη και ως εκ τούτου στη ζήτηση το ενδεχόμενο να μπουν αρκετές οικονομίες ξανά στον «πάγο».
Η παραπάνω εικόνα αποτυπώνεται και στο ταμπλό της Wall Street, καθώς οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις αφορούν τις μετοχές εταιρειών της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας, ενώ αντίστοιχα ωφελημένοι δείχνουν να είναι οι τίτλοι του τεχνολογικού κλάδου.
Ενδεικτικά, στις τελευταίες θέσεις του Dow Jones βρίσκονται οι Boeing και η Dow Inc. με βουτιά άνω του 2,7% και οι δύο, ενώ οι Microsoft και Apple κινούνται με άνοδο που ξεπερνά το 0,8%.
Γενικότερα σημαντικό πλήγμα δέχονται οι αεροπορικές, με την United Airlines στο -3% ενώ οι Delta και American χάνουν πάνω από 1%, όπως και άλλες εταιρείες του τουριστικού κλάδου μεταξύ των οποίων Expedia (-2,3%) Booking (-2,5%) και η Airbnb (-5%).
Προς το παρόν πάντως η αγορά δείχνει να αντιδρά ψύχραιμα, έχοντας σημαδεύσει προς ώρας τα αποκτηθέντα κέρδη από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, κάτι που φαίνεται άλλωστε και σε επίπεδο εβδομάδας, με τον Dow Jones να είναι μεν στο - 0,6% αλλά των S&P 500 και τον Nasdaq να ενισχύονται για το πενθήμερο κατά 0,5% και 0,8% αντίστοιχα.