Κάτω από τα 30 δολάρια διαπραγματεύεται τόσο η τιμή του αργού WTI όσο και του Brent, έπειτα από τις σημερινές απώλειες του κινεζικού χρηματιστηρίου, που το οδήγησαν σε bear-market και εν αναμονή της άρσης των κυρώσεων στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα.
Υπεραντισταθμίζοντας τα χθεσινά του κέρδη το WTI καταγράφει απώλειες 5,8% και διαμορφώνεται στα 29,41 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει και στα 29,34 δολάρια και έχοντας χάσει πάνω από 10% αυτή την εβδομάδα. Το WTI υποχώρησε κάτω των 30 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2003 την Τρίτη.
Το Brent υποχωρεί 4,3% στα 29,54 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 29,31 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει κάτω των 30 δολαρίων την Τετάρτη, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2004.
Οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν μπορεί να αρθούν ακόμα και τη Δευτέρα, επιτρέποντας μια αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από το πέμπτο μεγαλύτερο κράτος-μέλος του OPEC.
Το Ιράν προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από τις κυρώσεις και δεν σχεδιάζει να πιέσει τις τιμές του πετρελαίου με αύξηση των εξαγωγών του, μετά την άρση. Η παραγωγή του Ιράν αναμένεται να αυξηθεί κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, ή 3,7%, ένα μήνα μετά την άρση των κυρώσεων και κατά 400.000 έπειτα από έξι μήνα, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg.
Παρά τις νέες πιέσεις, η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι διατηρεί το επίπεδο των εκτιμήσεών της για το αργό και δεν υιοθετεί τις «πιο σκληρές» προβλέψεις για τα 20 δολάρια. Συγκεκριμένα, διατηρεί την εκτίμηση για την τιμή του WTI στα 40 δολάρια το βαρέλι για το πρώτο μισό του 2016.
Υπενθυμίζεται πως η Goldman στα μέσα του Δεκεμβρίου είχε κάνει λόγο για σενάρια των 20 δολαρίων για το αργό, δίνοντας ωστόσο μικρές πιθανότητες σε αυτό το σενάριο.