Του Απόστολου Σκουμπούρη
Επιβεβαιώνοντας ότι οι long – όταν δραστηριοποιούνται – έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη ισχύ από τους short στη σημερινή πραγματικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου, με συνοπτικές διαδικασίες και σε μόλις τρεις συνεδριάσεις κάλυψαν σχεδόν όλη την «απόσταση» της πρόσφατης διόρθωσης, φέρνοντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη σε απόσταση βολής από τις 900 μονάδες.
Άλλωστε, κύριο χαρακτηριστικό των πτωτικών διορθωτικών συνεδριάσεων ήταν η μεγάλη μείωσης της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που έδειχνε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθούν» σοβαρά κεφάλαια από την αγορά, ενώ οι ανοδικές συνεδριάσεις είχαν εκ νέου σημαντική αύξηση του τζίρου!
Σημειώνουμε ότι η διακύμανση της αξίας συναλλαγών μαρτυρά πολλά για την «ποιότητα» και την ανθεκτικότητα της εκάστοτε κίνησης. Όταν αυξάνεται ο τζίρος, τότε ενισχύεται η εκάστοτε πορεία της αγοράς – πτωτική ή ανοδική. Την προηγούμενη διορθωτική εβδομάδα όπου ο Γ.Δ. του Χ.Α. υποχώρησε 3,15% και οι τράπεζες άνω του 6,57% o μέσος τζίρος ήταν μόλις 58 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 33,6% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Νοέμβρη.
Στον αντίποδα, αυτή την εβδομάδα που η αγορά γύρισε εκ νέου ανοδικά, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 26,1% έναντι της αμέσως προηγούμενης! Παράλληλα, ο μέσος τζίρος των τριών ανοδικών συνεδριάσεων (Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής) ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, στοιχείο που «επιβεβαιώνει» την κυριαρχία των αγοραστών.
Ειδικά σήμερα Παρασκευή η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 90 εκατ. ευρώ που είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων μηνών, με τα 15,38 εκατ. ευρώ, ήτοι το 17,18% του συνόλου, να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. ΣΕΗ, Σαράντη και ΔΕΗ.
H αγορά μετά τη διόρθωση του πρώτου δεκαημέρου του Δεκέμβρη, που ήρθε φυσιολογικά ύστερα από την… υπερφόρτωση στο κλείσιμο του Νοέμβρη και του 11μήνου, κράτησε τη ζώνη των 860 μονάδων και με συνοπτικές διαδικασίες και αύξηση των συναλλαγών κάλυψε σχεδόν όλη την απόσταση, προσεγγίζοντας εκ νέου τις 900 μονάδες.
Η κατάθεση του σχεδίου Ηρακλής στη Βουλή, η μεγάλη κινητικότητα στη ΔΕΗ ενώ επίκειται το νέο οργανόγραμμα, η δυναμική παρουσία της χώρας στο 21ο συνέδριο της Capital Link στην Νέα Υόρκη και μια σειρά άλλων εξελίξεων, ξύπνησαν εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χ.Α.
Σ' όλα αυτά, ήρθε να «κουμπώσει» η δυναμική επιστροφή των διεθνών αγορών, όλες τις τελευταίες ημέρες, που «βλέπουν» ξανά τα ιστορικά υψηλά τους. Για άλλη μια φορά, κεντρικός καταλύτης για το παγκόσμιο momentum, όπως πάγια γίνεται εδώ και 14 μήνες είναι η (νέα) συμφωνία επί της αρχής μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο, που αποφορτίζει την κατάσταση, οδηγώντας τον πιο βαρύ δείκτη παγκοσμίως, τον S&P 500 ξανά στα ιστορικά υψηλά και πολύ κοντά σε αυτά τους Dow Jones και Nasdaq.
Επίσης, η μεγάλη νίκη των συντηρητικών στην Αγγλία χθες, η μεγαλύτερη του κόμματος από το 1987, έδωσε ώθηση και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δείχνει να λύνει το Γόρδιο Δεσμό που «ταλαιπωρεί» όλη την Ε.Ε. εδώ και μια διετία σε σχέση με τις επιλογές της Μεγάλης Βρετανίας.
Μέσα σ'' αυτό το ενδιαφέρον από πολλές πλευρές κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,05% το πενθήμερο, ο FTSE 25 κέρδισε 2,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,63%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου τα κέρδη ανέρχονται στο +45,29% για το Γ.Δ., στο +39,47% για τον FTSE 25 και στο +99,07% για τις τράπεζες.
Σήμερα ο Γ.Δ. κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 891,08 μονάδες με άνοδο 0,66%, έχοντας χάσει όμως το ήμισυ των κερδών συγκριτικά με το υψηλό ημέρας που ήταν στις 897,44 μονάδες (+1,38%) δύο ώρες μετά την έναρξη, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 887,00 μονάδες (+0,20%) λίγο πριν το κλείσιμο. Σε κάθε περίπτωση ο... φόβος της υπέρβασης των 900 μονάδων εξακολουθεί να «βασανίζει» την αγορά.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.243,31 μονάδες με άνοδο 0,51%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.172,67 μονάδες με άνοδο 1,21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 875,16 μονάδες με άνοδο 1,06%.
Στις τράπεζες τα περισσότερα ενδοσυνεδριακά κέρδη εξανεμίστηκαν, ενώ μόνο η Alpha Bank (+1,39%) και Εθνική (+1,45%) κράτησαν μέρος αυτών, ενώ στο χώρο των blue chips ξεχώρισαν μετοχές όπως Τέρνα Ενεργειακή +5%, ΔΕΗ +2,89% (κέρδη 19% την εβδομάδα και +195% το 2019), άνω του 2% ενισχύθηκαν και οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Fourlis και Cenergy Holdings και άνω του 1% οι ΟΠΑΠ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ.
Πτωτικά – διορθωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ (-1,59%), Motor Oil, Aegean Airlines, Lamda Development, Viohalco, Μυτιληναίος και ΟΛΠ. Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 7% είχε η Τεχνική Ολυμπιακή, Η Attica Bank στο +3,91%, άνω του 2% κέρδισαν οι MIG, MLS και Νηρέας, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Ικτίνος, Intralot, AVAX και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 67 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.