Με 4 μετοχές σε νέα ιστορικά υψηλά, μια σε νέα πολυετή και μια σε νέα υψηλά 24 μηνών απάντησε σήμερα το ΧΑ στις πιέσεις που δέχτηκαν οι διεθνείς αγορές απόρροια της επιθετικότερης -πλέον- προσέγγισης της Fed και την κρίση στο Καζακστάν. Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στο αμετάβλητο καθώς οι δεικτοβαρείς κινήθηκαν αμυντικά. Σημαντική άνοδο κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος την πρώτη εβδομάδα του 2022 επιστρέφοντας στην περιοχή των 600 μονάδων.
Αναλυτικότερα, οι Entersoft (+3,51%), BYTE (+6,21%), Παπουτσάνης (+2,53%) και Infoquest (-0,52%) κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά νέα ιστορικά υψηλά, η Quality and Reliability (+11,69%) είδε τα επίπεδα του 2015, ενώ και η ΕΤΕ συνέχισε απτόητη (+3,43%), κοντεύοντας (από τις λίγες δεικτοβαρείς) τα υψηλά επίπεδα προ πανδημίας της περιοχής 3,10 ευρώ.
Κοντά τους, η επιθετική Realcons (+8,58%)που όπως σημειώθηκε έκανε αισθητή την ανταλλαγή τίτλων από το ταμπλό, με το επίπεδο των 2,30 το οποίο εμπόδιζε την άνοδο να υπερκεράστηκε εχθές με πολύ υψηλούς όγκους συναλλαγών.
Και όσο η Wall Street απορροφά σταδιακά το σοκ που υπέστη από τις ξαφνικές δηλώσεις της FOMC περί της ανάγκης επιθετικότερης προσέγγισης στο θέμα της καταπολέμησης του επίμονου πληθωρισμού των ΗΠΑ, τόσο το ΧΑ μαγνητίζει σοβαρές τοποθετήσεις, καθότι αναμένεται και φέτος να υπεραποδώσει, τουλάχιστον από μια ..συμμορία μετοχών που συχνά σχολιάζουμε και στη στήλη του live.
Κατά τα λοιπά, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες ημέρες, πέριξ των 70 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πακέτων προσυμφωνημένων συναλλαγών ύψους 13,68 εκατ. ευρώ στις μετοχές των ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΞΥΛΚ και ΣΑΡ. Τα πρόσημα ήταν μικτά, με 68 ανοδικές έναντι 47 πτωτικών, ενώ και από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, 12 έκλεισαν θετικές.
Η σημερινή συνεδρίαση (+0,07% του ΓΔ) ήταν η 9η ανοδική στις τελευταίες 12. Ο δρόμος προς τις 930 μονάδες είναι ανοιχτός, με τον μεσοπρόθεσμο στόχο να βρίσκεται στις 1040. Η κοντινή στήριξη οριοθετείται στις 899-901, και το κύριο πλέγμα στηρίξεων στις 858-860.
Υπενθυμίζουμε ότι η επιλογή μετοχών είναι κρίσιμη στην παρούσα φάση (και όχι μόνο) καθώς είναι κοινός τόπος ότι ο ΓΔ από μόνος του δεν αποτυπώνει την εξαιρετική εικόνα κάποιων μετοχών, ούτε την αξία τους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Μεταξύ αυτών, πρώτον οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και ΚΟΥΕΣ από τον 25άρη, δεύτερον οι ΚΡΙ, ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, CENER από τη μεσαία και τρίτον οι λοιπές πληροφορικές (ΣΠΕΙΣ, ΒΥΤΕ, ΙΛΥΔΑ, ΠΕΡΦ, ΠΡΟΦ). Τα βλέμματα όλων είναι επίσης στη συμπαγή συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, κυρίως των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ, που δεν λένε να σταματήσουν τη σταθερή τους ανοδική πορεία.
Η πρώτη εβδομάδα του έτους έκλεισε με κέρδη 1,76% για τον Γενικό Δείκτη, 1,82% για τον 25άρη και 3,98% για τον τραπεζικό. Νικητές αναδείχθηκαν βεβαίως οι μετοχές της πληροφορικής (λ.χ ΒΥΤΕ +14,44%, ΠΕΡΦ +12,06%, ΕΝΤΕΡ +7,27%), τα σχήματα mezz (ΚΑΙΡΟΜΕΖ +11,41%, ΦΒΜΕΖΖ +7,71%) και η RealCons +18,78%. Στον αντίποδα, και σε ιστορικά χαμηλά, η ταλαιπωρημένη μετοχή της Τράπεζας Αττικής (-6,43%).