Με κλειστή τη Wall Street ( Μemorial day), οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο (DAX 30 +0,79%) ωθούμενες κυρίως από μετοχές τεχνολογίας και με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής εν αναμονή των αποφάσεων για το εμπάργκο ή όχι στο ρωσικό πετρέλαιο. Υπό αυτή τη συνθήκη τα συμβόλαια brent του Ιουλίου σκαρφάλωσαν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι.
Σε όλες τις διεθνείς αγορές, που βρίσκονται σε διαδικασία relief rally μετά τις πτωτικές πιέσεις του τελευταίου ενάμιση μήνα, οι επενδυτές αναρωτιούνται για την επόμενη φάση με την ελπίδα που διατηρούν κάποιοι αναλυτές ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε φάση κορύφωσης.
Η Goldman Sachs ανήκει στη μεριά των αναλυτών που θεωρούν ότι ενδεχόμενη κορύφωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι θετική για τις μετοχές, με την επισήμανση ότι δεν αρκεί μόνο αυτό, εάν οι επενδυτές φοβούνται μια επερχόμενη ύφεση.
Ειδικά για την Ελλάδα είναι καθησυχαστική για τη βιωσιμότητα του χρέους της, θεωρώντας πως βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες Νότιες χώρες, παρά το γεγονός ότι το 2023 θα υπάρξουν εκλογές με τον κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας να είναι πάντα παρών. Παρ' όλα αυτά, θεωρεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες η παρούσα κυβέρνηση να διατηρήσει την εξουσία, με την Ιταλία να παρουσιάζεται σαν η πιο «αβέβαιη» περίπτωση των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Στο άρθρο μας της προηγούμενης Τρίτης είχαμε επισημάνει ως σημαντικό παράγοντα σε αυτή τη φάση του ανακουφιστικού ράλι τον Τραπεζικό κλάδο. Πράγματι στο διάστημα αυτό, ο Δείκτης Τραπεζών οδήγησε την αγορά με κέρδη 9,59% έναντι του 3,67% του Γενικού Δείκτη, ωθούμενος και από τα καλά αποτελέσματα των τριών συστημικών τραπεζών Εθνική, Alpha και Eurobank.
Το ερώτημα επομένως συνεχίζεται σε διαφορετική μορφή: Μετά το ράλι ανακούφισης, τι;
Η HSBC δίνει τη δική της απάντηση αυξάνοντας τις θέσεις της για τις ελληνικές μετοχές στο β' τρίμηνο θεωρώντας την ανάκαμψη του τουρισμού ως σηματωρός της αύξησης του ΑΕΠ, χωρίς να παραλείπει την αναφορά στις ελκυστικές αποτιμήσεις πολλών ελληνικών μετοχών.
Το τρέχον εκτιμώμενο P/E 12μήνου διαμορφώνεται στο 12x και διαπραγματεύεται με discount με 18% και 10% έναντι του μέσου όρου των Αναδυόμενων Αγορών και του μέσου όρου 5ετίας αντίστοιχα. Η προσαρμοσμένη αύξηση των κερδών ανά μετοχή EPS για το 2022 ανέρχεται στο 19,7%, που είναι πολύ υψηλότερο από το 11,3% των Αναδυόμενων Αγορών.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν φυσικά οι τιμές της ενέργειας και το χρονικό διάστημα που θα διατηρηθούν συνυπολογίζοντας και τις τιμές του δολαρίου και εάν αυτές αποκλιμακωθούν ή όχι. Έτσι παρά το ότι τα αποτελέσματα του α' τριμήνου των εισηγμένων συνεχίζουν στον ρυθμό του 2021, τα deals συνεχίζονται, ενώ και ο κλάδος των Ακινήτων συνεχίζει ανοδικά παρά την αύξηση των πρώτων υλών, δεν υπάρχει εφησυχασμός όσο οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται και η χρονική αβεβαιότητα κυρίως της πολεμικής σύρραξης παραμένει.
Δεν μένει παρά η διαγραμματική επισκόπηση των μεγάλων δεικτών καθώς ήδη προσέγγισαν επίπεδα αντιστάσεων και μένει να δούμε κατά πόσον ανάλογα με την ειδησεογραφία θα επανέλθουμε σε διορθωτική φάση, ή θα αναμένουμε στα παρόντα επίπεδα προκειμένου να χωνευτεί η επανάκτηση των 900 μονάδων.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ - ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Όπως είχαμε επισημάνει, ο δείκτης προσέγγισε και «απειλεί» το πλέγμα αντιστάσεων του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών και των δυο κινητών 200 ημερών, χωρίς να υπερβεί προσώρας την αντίσταση της ζώνης 905-912 μονάδων. ΜΟΝΟ πάνω από την αντίσταση αυτή, ο δείκτης θα αναπτύξει περαιτέρω δυναμική προς τις 930-950 μονάδες. Οι 880 μονάδες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως στήριξη σε προσπάθεια αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών. Πιθανή απώλεια των 880 μονάδων θα αυξήσει τις πιέσεις των πωλητών προς την επόμενη στήριξη των 852 μονάδων.
FTSE/XA-Large Cap - ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Ανάλογα στον μεγάλο δείκτη, η αντίδραση «έπιασε» το πλέγμα των κινητών των 200 ημερών καθώς και την σημαντική αντίσταση των 2170 μονάδων. Άρνηση υπέρβασης αυτού του επιπέδου, θα επαναφέρει την επίθεση των πωλητών προς την στήριξη των 2076 μονάδων σχεδόν 100 μονάδες χαμηλότερα. Αντίθετα, ενδεχόμενη ανοδική διαφυγή από τις 2170 μονάδες θα ωθήσει τον δείκτη προς τις 2254 μονάδες, επόμενη ισχυρή αντίσταση του δείκτη.