Την υπόθεση με τα έργα στον φράχτη των χερσαίων συνόρων Ελλάδας -Τουρκίας επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα, η οποία με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες γι’ αυτό και ζητά να συγκληθούν τεχνικές επιτροπές, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα.
«Δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926» ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο «φυσικούς και τεχνητούς παράγοντες».
Στην πράξη το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων με τη συμφωνία του 1926 και προκειμένου να επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει τα συμπληρωματικά έργα στο φράχτη, ζητά να συγκληθούν τεχνικές επιτροπές.
Αναφορά που δημιουργεί προφανώς πρόβλημα καθώς η.αποδοχή της θα σήμαινε την αποδοχή από την Ελλάδα την αμφισβήτησης της οριογραμμής που είχε καθοριστεί το 1926. Πρόκειται στην ουσία για ένα περιστατικό το οποίο εκμεταλλεύεται η Τουρκία τόσο για να ανοίξει νέο μέτωπο με την Ελλάδα, όσο και για να προκαλέσει προσκόμματα στην κατασκευή του φράκτη.
Η τουρκική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Στις 15 Απριλίου 2020, η Ελλάδα γνωστοποίησε στο Υπουργείο μας την κατασκευή ενός φράχτη στον «τομέα των Φερών» των χερσαίων συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας.
Μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο διαβίβασε σημείωμα στις 11 Μαΐου 2020 ζητώντας από την Ελλάδα να μοιραστεί τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής και να προτείνει τη σύγκληση της κοινής επιτροπής συνόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα χερσαία σύνορα.
Ανακοινώθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η κοίτη του ποταμού Meriç / Έβρου που οριοθετεί τα τουρκοελληνικά χερσαία σύνορα το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και έτσι, δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926.
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις συνεργασίας μας, η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.
Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών.
Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό».