Για «προβοκατόρικες ενέργειες» από την Ελλάδα, που πυροδοτούν την ένταση στις σχέσεις της με την Τουρκία και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όσον αφορά την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης και των Παρισίων, έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας μάλιστα «ορισμένους Έλληνες πολιτικούς»- χωρίς να τους κατονομάζει - για «επεκτατική πολιτική».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, δυο ημέρες μετά τη Σύνοδο Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τα τουρκικά επιχειρήματα περί επιχειρούμενης δημιουργίας μιας τεχνητής αντίληψης κατά της Τουρκίας ότι αποτελεί απειλή.
Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, είπε: «Είχαμε μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Ήταν μια αυθόρμητη, ρεαλιστική συνάντηση» και τόνισε πως επανέλαβε την πρόσκλησή προς την ελληνική αντιπροσωπεία για την 64ο συνάντηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.
Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία μπορεί να λύσει τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των διμερών συμφωνιών και των σχέσεων καλής γειτονίας λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι «έχουμε τις διαφορές μας, είναι αλήθεια, αλλά λέμε να μαζευτούμε και να τις συζητήσουμε. Στόχος μας είναι τα μέρη να επωφεληθούν από τα πλούτη της περιοχής με ειρήνη και σταθερότητα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Εν συνεχεία υποστήριξε πως «παρά τις καλές μας προθέσεις, δυστυχώς συνεχίζουν να επιδίδονται σε προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και σε μια ρητορική αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας. Έχουμε διεθνές δίκαιο και διμερείς συμφωνίες. Δεν μπορεί να αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων και να εφαρμόζει επιλεκτικά αυτά που θέλει»
Επίσης, αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς της Ελλάδας και στις συμμαχίες που προχώρησε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μάταιες προσπάθειες», κάνοντας λόγο για «σπατάλη οικονομικών πόρων του ελληνικού λαού»
«Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν», επανέλαβε και υποστήριξε πως «η Τουρκία σέβεται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της, ιδιαίτερα της Ελλάδας», χαρακτηρίζοντας τη χώρα του εγγυητή τόσο της περιφερειακής όσο και της παγκόσμιας ειρήνης και της σταθερότητας.
Περιέγραψε ως λάθος τις ενέργειες της Ελλάδας να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την Τουρκία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ, λέγοντας ότι είναι λάθος να αποδέχονται οι ευρωπαίοι την πρακτική της Ελλάδας. «Δυστυχώς, ορισμένα από τα μέλη της ΕΕ, ειδικά στα τουρκοελληνικά ζητήματα, είναι προκατειλημμένα, μονόπλευρα και τυφλά φιλελληνικά», πρόσθεσε
Επανέφερε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών από την Ελλάδα», ενώ ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο κυπριακό τόνισε πως «πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει ίσα δικαιώματα και πρέπει να αποδεχτούν την τουρκική παρουσία».