Τη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία, σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ανέδειξε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ταυτόχρονα, σχολίασε τι σηματοδοτεί η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και η παρθενική πτήση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους KAAN, την οποία πανηγύρισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Υπάρχει πίεση σε Δύση και Ρωσία
Μιλώντας για τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας που πλησιάζει στη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξή του δήλωσε ότι «είναι λογικό ότι υπάρχει και εκνευρισμός και στις δύο πλευρές. Διότι ένας πόλεμος που υπολόγιζαν οι περισσότεροι ότι θα κρατήσει κάποιες εβδομάδες, κλείνει δύο χρόνια. Είναι λογικό να υπάρχει πίεση και στις δύο πλευρές και στην πλευρά της Δύσης, η οποία, μην κρυβόμαστε, μάχεται γι’αυτόν τον πόλεμο, όχι άμεσα, έμμεσα».
Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν οι δυσκολίες είναι πολύ περισσότερες.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μία άσχημη φρασεολογία εναντίον του Πούτιν εκτίμησε ότι αυτό εντάσσεται στην προεκλογική περίοδο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ανάχωμα της τουρκο-πακιστανικής συνεργασίας η Ινδία
Μιλώντας για την ελληνική εξωτερική πολιτική, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία, επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό το ταξίδι αυτό διότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μια διαδικασία πολύ σημαντικής σύγκλισης Ευρώπης με Ινδία».
Και όπως τόνισε, η Ελλάδα είχε έναν κίνδυνο και μία ευκαιρία. «Ο κίνδυνος ήταν ότι είχαμε μεγάλο εμπορικό έλλειμμα με την Ινδία, δηλαδή, ενώ εξάγουμε περίπου προϊόντα 400 εκατ., εισάγαμε προϊόντα 1,5 δισ.» Σημείωσε, δε ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντιστρέψουμε το έλλειμμα.
«Μπορούμε να είμαστε κύρια χώρα εισαγωγής (των ινδικών προϊόντων), διότι ο εμπορικός δρόμος που αυτή τη στιγμή χαράσσεται ξεκινάει από την Ινδία, περνάει από τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ για να φτάσει μετά στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, υπάρχει και μία γεωπολιτική διάσταση στη συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας λέγοντας ότι «όπου υπάρχει εμπόριο, υπάρχει και αμυντική συμφωνία». Ειδικότερα, όπως τόνισε, η Ινδία είναι ένα από τα αναχώματα της τουρκο-πακιστανικής συνεργασίας.
«Αν η Ινδία συνεχίσει με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα, που είναι συχνά διψήφια φέτος, σε δύο δεκαετίες από τώρα θα ξεπεράσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Οποιοσδήποτε οικονομικός γίγαντας στη συνέχεια εξελίσσεται αναγκαστικά για να προασπίσει τα συμφέροντά του, τα εμπορικά και σε γίγαντα γεωπολιτικής ισχύος, δηλαδή αμυντικής ισχύος. Το είδαμε και με την Κίνα, το έχουμε δει με όλες τις δυνάμεις», εκτίμησε.
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, είναι πολύ σοφό εκ μέρους της Ελλάδας να βρεθεί στις Ινδίες και να αναπτύξουμε αυτή την στρατηγική πλέον σχέση που αναπτύσσουμε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε».
Μεταξύ άλλων ο κ. Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στην Τουρκία και στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη. «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή με τη Δύση έχει προβλήματα. Στη συμφωνία για τα F-16 “φόρτωσε” και χίλια δυο ανταλλακτικά γιατί ξέρει ότι αν δεν τα διασφαλίσει τώρα, δεν μπορεί κανείς να της διασφαλίσει ότι θα τα πάρει μετά» είπε τονίζοντας ότι αυτό η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο στην ανάπτυξη όπλων.
Φύγαμε από την κόκκινη ζώνη του συναγερμού που βρεθήκαμε μετά τα μνημόνια
Ωστόσο, όπως είπε, η πρόοδος δεν είναι τόσο σημαντική όσο πιθανά νομίζουμε και ότι κυρίως είναι για εσωτερική κατανάλωση. Μιλώντας για το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ επισήμανε ότι δεν είναι τεχνολογίας stelth (αόρατο) και ότι βασίζεται σε κινητήρες των F-16.
To τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ στην παρθενική του πτήση στο αεροδρόμιο Μούρτεντ της Άγκυρας.
«Δεν υποβαθμίζει και πάλι την πρόοδο που έχει κάνει η Τουρκία. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι κι εμείς πια μπαίνουμε σ αυτόν τον αστερισμό. Φύγαμε από την κόκκινη ζώνη του συναγερμού που βρεθήκαμε μετά τα μνημόνια και έπρεπε γρήγορα να εξοπλιστούμε με Rafale και Belhara και άρα τώρα μπαίνουμε κι εμείς σε μια λογική συμπαραγωγής και παραγωγής οπλικών συστημάτων και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα», σημείωσε.
Τόνισε δε ότι η παραγωγή που κάνει η Τουρκία αυτή τη στιγμή θυμίζει προσπάθειες χωρών τύπου Ιράν προκειμένου να μπορέσει κάπως να σταθεί στον κόσμο από τον περιορισμό που έχει σε πρόσβαση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα.