Το σκηνικό έντασης που στήνεται από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή Κάσου - Καρπάθου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα, όπως αυτά έχουν οριστεί από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η πιο σαφής απόδειξη αυτής της τουρκικής αξίωσης είναι και οι ανακοινώσεις των τουρκικών NAVTEX έναντι δικών μας αντιστοίχων σε μία περιοχή που εμπίπτει καθαρά σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας έκδοσης NAVTEX. Η Τουρκία δείχνει ξεκάθαρα στην ελληνική πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει δικαίωμα δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή, ότι παραβλέπει – δεν αναγνωρίζει την υπογραφείσα συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και η ύπαρξη τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, δείχνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να υποστηρίξει στρατιωτικά κάθε ελληνική αντίδραση στο θέμα αυτό.
Η Άγκυρα με τον τρόπο αυτό στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν σέβεται τη διακήρυξη φιλίας των Αθηνών, αφού σε αυτήν προβλέπεται η αποφυγή δηλώσεων και ενεργειών που θα έθεταν σε ρίσκο της διακήρυξης και προβάλλει με αποφασιστικό τρόπο στην ελληνική πλευρά ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους την πολιτική που έχει χαράξει για την ικανοποίηση των αξιώσεων έναντι της Ελλάδος.
Η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη και διπλωματικά και στρατιωτικά για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, αφού η Τουρκία δείχνει ότι πλέον δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε τη διακήρυξη φιλίας του περασμένου Δεκεμβρίου.
Θα πρέπει να αναμένεται από πλευράς Άγκυρας στο μέλλον παρόμοια στάση που αφορά θέματα εφαρμογής του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», τουρκολιβυκό μνημόνιο και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Ήδη η παρουσία του Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου την 20ή Ιουλίου με τη συνοδεία πενήντα πολεμικών πλοίων και ιπτάμενων μέσων αποκαλύπτει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ ως μέσο άσκησης πίεσης σε θέματα που έχουν σχέση με τις αξιώσεις της στα ζητήματα του Αιγαίου και το Κυπριακό.
Τι είχε προηγηθεί
Η Τουρκία ανέβασε πάλι το θερμόμετρο στο Αιγαίο, καθώς έστειλε πολεμικά πλοία μεταξύ Κάσου και Καρπάθου με πρόσχημα ότι προσέχουν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume» που ερευνά μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων για τη διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.
Συγκεκριμένα, η παρουσία του ερευνητικού πλοίου προκάλεσε σταδιακά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό και συγκεκριμένα των «Gokova», «Gokcu» και «Beykoz». Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.
Μετά τις 7.00 χθες το απόγευμα στην περιοχή έφτασαν δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Άγκυρα επιθυμεί ακόμη και να ακυρώσει τις έρευνες του υπό ιταλική σημαία πλοίου. Από την Αθήνα επελέγη να μη δοθεί σήμα κλιμάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλά κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου, το ιταλικό πλοίο «Teliri», που πραγματοποιεί εργασίες πόντισης καλωδίου οπτικών ινών νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, ήταν επίσης υπό παρακολούθηση από τουρκικές φρεγάτες.
*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.