Αμετανόητη η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας: Αποκάλεσε εκ νέου τη χώρα «Μακεδονία»
(AP Photo/Boris Grdanoski)
(AP Photo/Boris Grdanoski)

Αμετανόητη η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας: Αποκάλεσε εκ νέου τη χώρα «Μακεδονία»

Λίγες ώρες μόλις μετά το περιστατικό στην ορκωμοσία της, όταν αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επανέλαβε το ατόπημά της.

Συγκεκριμένα, η Σιλιάνοφσκα απαντώντας σε μια συγχαρητήρια ανάρτηση της πρεσβείας της Σουηδίας στα Σκόπια, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «...η Σουηδία και η ΕΕ θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της προέδρου της Μακεδονίας...».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

 

Β. Μακεδονία: Το ΥΠΕΞ «αδειάζει» την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα – Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια ώρα πάντως, δεν λέει να κοπάσει η «θύελλα» των αντιδράσεων στον απόηχο της απαράδεκτης δήλωσης της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», με το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας να απαντά σε αυστηρό ύφος στη νέα πρόεδρο της χώρας, ζητώντας της να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας ξεκαθαρίζει πως «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας

«Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας προς την άνευ όρων εκπλήρωση των προνοιών του Συντάγματος, καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων, που έχει αναλάβει, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, γνωστής ως Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, που είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών. Αυτά τα οφέλη είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους πολιτικούς δρώντες, ειδικά τους εκλεγμένους κρατικούς αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και είναι εγγυητής της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Υπ. Δικαιοσύνης: Τίθεται θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της Σιλιάνοφσκα

Ηπρωτοβουλία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να προσφωνήσει τη Βόρεια Μακεδονία με το όνομα «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της προκαλεί αντιδράσεις και εντός των συνόρων στη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Κρέναρ Λόγκα έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ότι «η ασέβεια προς το συνταγματικό όνομα του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο».

Σύμφωνα με τον Λόγκα, αυτό που πρέπει να συμβεί είναι «είτε επανάληψη της διαδικασίας, είτε η θέση του Προέδρου του κράτους να αναληφθεί από τον Γιόβαν Μιτρέφσκι (πρόεδρος του Κοινοβουλίου), ως εκτελών χρέη» Προέδρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας είναι εκπρόσωπος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς από την πτέρυγα του Ζιγιαντίν Σέλα, και αμέσως μετά τον όρκο, το DSI δήλωσε ότι η Σιλιάνοφσκα παραβίασε το σύνταγμα της χώρας και δημιούργησε κρίση με την Ελλάδα.

Ράντεφ: Δεν αποδεχόμαστε δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν τις συνθήκες

«Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν την Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, για την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της χώρας χθες.

«Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες» συνεχίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και συμπληρώνει:

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022.

Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί».