Το μεταναστευτικό, η μη συμμετοχή της Ελλάδας στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων που είχε χθες Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόσο με τον γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ όσο και εκπροσώπους της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Μιλώντας στους έλληνες ανταποκριτές μετά το τέλος των συναντήσεών του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση «να ξαναχτίσει τις σχέσεις της στην Ευρώπη έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης και να ανοίξει τον διάλογο για θέματα που δεν συζητούνταν τα προηγούμενα χρόνια», όταν το ενδιαφέρον εστιαζόταν στα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα και στις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν μέσω των μνημονίων. «Οι Έλληνες όμως ψήφισαν σε ποσοστό 80% κόμματα τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν επιβάλει σκληρές πολιτικές και έχουν ζητήσει αιματηρές θυσίες από τους πολίτες, προκειμένου να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Δεν ξέρω αν σε άλλες χώρες ο λαός θα έδειχνε τόσο ώριμη στάση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι η προσήλωση των Ελλήνων στην ενωμένη Ευρώπη είναι ένα σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να μεταφέρεται.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι με την λήξη των μνημονίων δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα της χώρας κι έκανε λόγο για σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή, για μεγάλη αστάθεια αλλά και για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. «Πρέπει να εντείνουμε τις επαφές μας σε όλα τα επίπεδα, με όλους τους διεθνείς παράγοντες και κυρίως με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Με την Γερμανία δεν βρισκόμαστε πάντα στην ίδια πλευρά σε κάποια θέματα, αλλά πρέπει να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου», πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ότι και η συνάντησή του με τον κ. Ροτ έγινε σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, της αλληλοκατανόησης και της απόκτησης ειλικρινών και αξιόπιστων συνομιλητών σε όλες τις κυβερνήσεις.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε για το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως είπε, διαπίστωσε μεν ότι το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην γερμανική ατζέντα, αλλά και ότι δεν υπάρχει ακριβής αντίληψη για τι ακριβώς συνεπάγεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ή το πώς διαχειρίζεται η Τουρκία τις προσφυγικές ροές και τους διακινητές ανθρώπων. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκε για τις διαφορετικές απόψεις για το θέμα στα γερμανικά κόμματα. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του υπουργού στις θέσεις της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία πρότεινε την συγκέντρωση των μεταναστών και των προσφύγων στην Κρήτη. «Εξήγησα ότι δεν είναι αποδεκτό να εξελιχθεί ένα ελληνικό νησί σε απέραντο hot spot», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέπει να εκβιάζεται από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ανοίξει τα δικά της βόρεια και δυτικά σύνορα – αντιθέτως, εννοεί να τα προστατεύει. «Δεν θέλουμε από κυρίαρχη χώρα να μετατραπούμε σε χώρα-τράνζιτ», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι οι συνομιλητές του έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση πλωτού συστήματος προστασίας με σκοπό την ανακοπή της ανεξέλεγκτη ροής μεταναστών από την Τουρκία. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου, όπου θα φιλοξενούνται παράνομοι μετανάστες οι οποίοι πρόκειται να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης ή τράνζιτ. Σε αυτό το σημείο ο αν. υπ. Εξωτερικών ζήτησε την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης για την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων και κάλεσε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το γεγονός ότι το σχέδιο προβλέπει συμμετοχή στην κατανομή προσφύγων εντός ΕΕ μόνο των «προθύμων» κρατών - μελών, όχι όλων.
Με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Μίχαελ Ροτ, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την μη πρόσκλησή της στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη την 20ή Ιανουαρίου και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «λύση στο λιβυκό ζήτημα, η οποία δεν θα οδηγεί στην ακύρωση των παράνομων τουρκολιβυκών μνημονίων, δεν θα γίνει αποδεκτή». Σημείωσε δε ότι για την Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της η προσπάθεια να συνειδητοποιήσει ο διεθνής παράγων ότι τα μνημόνια Άγκυρας-Τρίπολης είναι παράνομα και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και, αναφερόμενος στην στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε: «Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την συμμετοχή μας από την κυρία Μέρκελ και ιδιωτικά και δημόσια. Αυτό δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που θεωρεί εθνικά πρόσφορο, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να το διεκδικεί σε όλους τους τόνους. Και αυτό το χρειάζεται η εξωτερική πολιτική. Να μπαίνει ο πρωθυπουργός μπροστά και να διεκδικεί δυναμικά».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα ζητάει κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί εφόσον η Τουρκία παραβιάσει την ελληνική ΑΟΖ, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει ακόμη συμβεί.
Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι από την πλευρά της ΕΕ καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις κάποιων κρατών-μελών ώστε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου να ληφθεί απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ