Επίδειξη κακοπιστίας και διάθεσης υπονόμευσης της διαδικασίας, αποτελούν τα τουρκικά «παιγνίδια» της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν την διεξαγωγή του 62ου Γύρου των διερευνητικών επαφών που ορίσθηκαν για τις 16 Μαρτίου. Με στόχο όχι μόνο να θέσουν ατύπως απαράδεκτους όρους που θα δικαιολογήσουν το blame game σε περίπτωση διακοπής της διαδικασίας αλλά και με φθηνά τεχνάσματα να αναβαθμιστεί το στάτους της συνάντησης και από άτυπες διερευνητικές επαφές να μετατραπούν σε «συμβουλευτικές συνομιλίες».
Ενώ πάντοτε υπάρχει κοινή ταυτόχρονη ανακοίνωση για την σύγκληση των Διερευνητικών από τα Υπουργεία Εξωτέρων της Ελλάδας και της Τουρκίας, χθες υπήρξε στοχευμένη διαρροή στα τουρκικά ΜΜΕ ότι οι «διερευνητικές και πολιτικές διαβουλεύσεις» θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 16-17 Μαρτίου».
Ακολούθως για πρώτη φορά στην ιστορία των Διερευνητικών οι ανακοινώσεις των δυο ΥΠΕΞ δεν ήταν ταυτόσημες.
Το Ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο «62ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα γίνει στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου» ενώ του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «οι συμβουλευτικές συνομιλίες και οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα γίνουν στην Αθήνα στις 16-17 Μαρτίου».
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν την επόμενη ημέρα 17 Μαρτίου μεταξύ του υπηρεσιακού ΓΓ του ΥΠΕΞ Θ. Δεμίρη και του τούρκου υφυπουργού Σεντάτ Ονάλ (με την ευκαιρία της έλευσης του στην Αθήνα για τις διερευνητικές) δεν έχουν καμία σχέση με τις Διερευνητικές ούτε με τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών και αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δυο ΥΠΕΞ ,περιφερειακά θέματα και πτυχές της διμερούς συνεργασίας
Όμως η πρόθεση της Τουρκίας ήταν προφανής. Αφού με την κωλυσιεργία που επέδειξε, μην δίνοντας απάντηση στην ελληνική πρόταση που είχε υποβληθεί από τον Φεβρουάριο για διεξαγωγή των Διερευνητικών στο διάστημα 3-5 Μαρτίου έσπρωξε την συνάντηση κοντά στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, επιχειρεί να δημιουργήσει ηθελημένη σύγχυση, περί γενικευμένου διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών. Και έτσι μετά τις συνεχείς αναφορές στις άτυπες επαφές σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην διαδικασία συζήτησης ΜΟΕ η οποία έχει πρακτικά αποτελματωθεί ήθελε τώρα να εμφανίσει ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις σε έναν «συμβουλευτικό διάλογο» ο οποίος με διευρυμένη ατζέντα προσλαμβάνει επίσημο χαρακτήρα διαπραγμάτευσης.
Αυτή η τακτική βεβαίως κοιτάζει και προς τις Βρυξέλλες όπου ο κ. Μπορέλ μάλλον θα δείξει σπουδή να καταγράψει έναν κατάλογο «θετικών βημάτων» σε σχέση με την Τουρκία στην έκθεση του προς την Σύνοδο Κορυφής και έτσι αυτός ο ασαφής «καταιγισμός» συναντήσεων και επαφών που παρουσιάζει η Άγκυρα, θα διευκολύνει την προσπάθεια των «Φίλων της Τουρκίας» να απαιτήσουν την μη λήψη μέτρων προκειμένου να μην διαταραχθεί αυτό το κλίμα... διαλόγου.
Για την Αθήνα πάντως δεν υφίσταται θέμα αλλαγής πλαισίου των Διερευνητικών επαφών και αυτό έσπευσαν να το διευκρινίσουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η Τουρκία πάντως συνεχίζει να διαμορφώνει πλαίσιο που θα της επιτρέψει να διαφύγει από τις διερευνητικές προσπαθώντας να ρίξει τις ευθύνες στην Ελλάδα. Πριν δυο ημέρες το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, κατήγγειλε ως… πρόκληση το γεγονός ότι σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «βρίσκονται κοντά στην Τουρκία» παραβιάζοντας την υποχρέωση αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, εννοώντας την παρουσία ελληνικών πλοίων στο… Καστελόριζο. Πέρυσι το καλοκαίρι είχε προβάλει ως λόγο για ακύρωση των διερευνητικών την υπογραφή της Συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αίγυπτου, θεωρώντας προφανώς ότι προκειμένου να γίνουν οι διερευνητικές, ενώ η Τουρκία θα μπορεί να προβάλει όλη την αναθεωρητική ατζέντα της, η Ελλάδα θα πρέπει να αναστείλει ακόμη και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της…
Έτσι και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ έσπευσε να δηλώσει με... παράπονο ότι ενώ επίκεινται οι διερευνητικές, η Ελλάδα συνεχίζει «την ίδια ρητορική και εξέφρασε ικανοποίηση για την αντιτουρκική δήλωση του Αραβικού Συνδέσμου». Και χωρίς να κρύψει την απογοήτευση για την αλλαγή του χάρτη του επίμαχου Αιγυπτιακού Οικοπέδου, ο κ. Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με αφορμή το θέμα αυτό «θορυβήθηκε και ξεκίνησε εκ νέου τις αντι-τουρκικές δραστηριότητες και ο Έλληνας ΥΠΕΞ πήγε στο Κάιρο...».
Επίσης ο κ. Τσελίκ επικαλέστηκε το «Φόρουμ Φιλίας» θεωρώντας ότι είναι «φόρουμ εχθρότητας εναντίον της Τουρκίας» και απείλησε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις κινήσεις αυτές και θα απαντήσει στην διπλωματία και επί του πεδίου…»
Οι δηλώσεις αυτές μαρτυρούν πόσο προβληματίζει την Τουρκία το γεγονός, ότι η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος γίνονται σταθερά μέλη μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που δημιουργείται στην περιοχή από την οποία η Τουρκία είναι απούσα λόγω των δικών της ηγεμονικών φιλοδοξιών. Και οι δηλώσεις αυτές του κ. Τσελίκ είναι μια ακόμη απόδειξη του πως εννοούν τις διερευνητικές η τον διάλογο με την Ελλάδα: έναν διάλογο στον οποίο η Ελλάδα θα προσέλθει παραιτημένη των δικαιωμάτων της και έτοιμη να παραδοθεί… Και σε αυτό πάντως, έχουν κάνει έναν ακόμη λάθος υπολογισμό.