Ελλάδα και Μάλτα υστερούν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Shutterstock
Shutterstock

Ελλάδα και Μάλτα υστερούν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ελλάδα και η Μάλτα υστερούν σε σχέση με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη δέσμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ και ένα εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. 

Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει ότι έχουν δεσμεύσει περίπου 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ (22 δισεκατομμύρια δολάρια) ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμεύονται από τις  κυρώσεις, με την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία να έχουν δεσμεύσει η καθεμία περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σχεδόν κάθε άλλη χώρα της ΕΕ έχει δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν που είδε το Reuters.

Η Ελλάδα και η Μάλτα υπερασπίστηκαν το έργο τους όσον αφορά τις κυρώσεις. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι είχε κοινοποιήσει στο μπλοκ τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αξίας 212.000 ευρώ. Η Μάλτα δήλωσε ότι είχε δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 222.000 ευρώ, έναντι 147.000 ευρώ που καταγράφει το έγγραφο της ΕΕ.

"Αυτό είναι λίγο περίεργο", δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Είτε δεν έχουν πολλά, είτε δεν κάνουν τη δουλειά τους. Ή έχουν κάνει κάτι, αλλά δεν μας το κοινοποίησαν, παρόλο που είχαν ευκαιρίες".

Αξιωματούχος των ελληνικών αρχών δήλωσε ότι τα 212.000 ευρώ έχουν εξαντλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που εντόπισε η Αθήνα με βάση τον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

"Το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν ευνοεί την εισροή ρωσικών κεφαλαίων και υπεράκτιων εταιρειών", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Μάλτας δήλωσε ότι η χώρα βοήθησε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία, όπως σκάφη αναψυχής που είναι εγγεγραμμένα στη Μάλτα αλλά φυσικά αλλού.

"Η Μάλτα έχει επενδύσει πολλή δουλειά για την υποστήριξη των κοινών ευρωπαϊκών προσπαθειών", δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η μείωση του εμπορίου της Μάλτας με τη Ρωσία δείχνει περαιτέρω τη δέσμευση της Βαλέτας να εφαρμόσει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Μετά από χρόνια διαμάχης με την ΕΕ, η Μάλτα δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι σταματά την πώληση διαβατηρίων σε αιτούντες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Το πρόγραμμα έδινε στους δικαιούχους πλήρη πρόσβαση στην ΕΕ με αντάλλαγμα μια επένδυση ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Μαύρη λίστα με 1.300 άτομα

Πάνω από δέκα μήνες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει στη μαύρη λίστα περίπου 1.300 άτομα και 120 οντότητες, ενώ επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στο εμπόριο, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στις τράπεζες, στα μέσα ενημέρωσης και στην άμυνα.

Η προσοχή της ΕΕ στρέφεται φέτος στο πώς και αν θα κατάσχει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ πρόκειται να τα δαπανήσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, θα μπορούσαν να δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, αξίας 300 δισ. ευρώ, στην Ευρώπη.

Υπάρχει μικρό νομικό προηγούμενο και ορισμένα κράτη μέλη εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενες αγωγές, ενώ άλλα θεωρούν ότι η παράδοση των περιουσιακών στοιχείων προς όφελος της Ουκρανίας θα ήταν το σωστό.

Παράκαμψη κυρώσεων

Σε σχέση με αυτό, η ΕΕ εργάζεται επίσης για να καταστήσει την παράκαμψη των κυρώσεων ποινικό αδίκημα σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο εν λόγω αξιωματούχος τόνισε ότι τα κορυφαία στελέχη των Βρυξελλών θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακοινώσουν την πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα όταν θα ταξιδέψουν στο Κίεβο για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου.