Τα ήρεμα νερά με την Τουρκία όλοι τα θέλουμε εκτός από τους παράφρονες. Όμως τα ήρεμα νερά ως πολιτική πρόταση και συμπεριφορά απαιτούν αμοιβαιότητα. Και οι δύο πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις, αν και εδώ σηκώνει πολύ συζήτηση τι εννοεί η κάθε πλευρά «πρόκληση».
Αυτό εξαρτάται από τη φύση των προβλημάτων που τις χωρίζουν. Και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών αφορούν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην πατρίδα μας. Αν παραδεχτούμε τη ζαβολιά που κάνουμε στη σχέση εναέριου χώρου με χωρικά ύδατα, κάτι που το αναγνωρίζει και το ΝΑΤΟ, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. (Κυριαρχία μικρών νησιών και βραχονησίδων, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ, εξοπλισμός νησιών). Και να μην ξεχνάμε ότι το casus belli εξακολουθεί να υφίσταται.
Φυσικά, κανένας δεν θέλει να καλλιεργείται μια εχθροπάθεια στην ελληνική κοινωνία προς την Τουρκία. Υπάρχει σε αυτό το κρίσιμο θέμα αμοιβαιότητα; Οι τουρκικές ελίτ διαπνέονται από παρόμοιο πνεύμα; Αν κρίνω από πολύ πρόσφατα γεγονότα θα έλεγα χωρίς κανένα δισταγμό «όχι». Δεν σέβονται όχι μόνον τη βυζαντινή κληρονομιά τους, αλλά συγχρόνως προγραμματίζουν να περάσουν τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία και στα μικρά παιδιά. Γιατί τι άλλο είναι η διδασκαλία της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» στα σχολεία;
Το περιεχόμενο της «γαλάζιας πατρίδας», η ουσία της, δεν περιέχει και διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα; Δεν θέτει ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο; Φυσικά και θέτει. Και με αυτές τις διεκδικήσεις θα γαλουχηθούν εκατομμύρια παιδιά στην Τουρκία. Πού βρίσκεται η αμοιβαιότητα; Όταν εσύ καταπολεμάς την εχθροπάθεια και ο άλλος καλλιεργεί την επιθετικότητα, κάτι δεν πάει καλά.
Μήπως όμως και η πρόσφατη τελετή στην Αγία Σοφία στη μνήμη του Ισμαέλ Χανίγια δεν αποτελεί μια πρόσθετη πρόκληση και προσβολή στην πίστη μας; Χιλιάδες μουσουλμανικούς ιερούς χώρους έχει η Τουρκία, με την επιλογή της Αγίας Σοφίας ο Ερντογάν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα κυρίως προς την πατρίδα μας. Ποιο είναι αυτό το μήνυμα; Τα ήρεμα νερά θα υπάρχουν υπό τους όρους που θέτω εγώ. Για αυτό έστειλε, εν μέσω του κλίματος των ήρεμων υδάτων, και τα πέντε πολεμικά πλοία λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Κάσο και επί της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ.
Το έχουμε πει ότι οι ηγέτες τύπου Ερντογάν γίνονται πιο θρασείς όταν οι απέναντί τους δείχνουν υποχωρητικοί. Όταν έχουν αναγάγει τον κατευνασμό σε στρατηγική. Προς Θεού, δεν λέω ότι συμβαίνει αυτό με την ελληνική εξωτερική πολιτική, αλλά διαβλέπω σε συγκεκριμένα κέντρα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη να προβάλλονται τέτοιες πολιτικές κατευνασμού.
Σήμερα, χωρίς καμιά αμφιβολία, η διεθνής θέση της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένη. Αποτελούμε μια σταθερά του δυτικού κόσμου, της δυτικής συμμαχίας. Υποθέτω πως αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους κυβερνώντες και θα το αξιοποιήσουν καταλλήλως όταν χρειαστεί, διότι είμαι βέβαιος ότι θα χρειαστεί. Τα ήρεμα νερά, όταν δεν υπάρχει αμοιβαιότητα, κάποια στιγμή θα μετατραπούν σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.