…Παρεξηγήθηκαν τα Τίρανα επειδή το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χθες για την πρωτοφανή αυθαίρετη απόφαση για απόρριψη της υποψηφιότητας του μειονοτικού Φρέντυ Μπελέρη για τον Δήμο Χειμάρρας... προσβάλλοντας την αξιοπιστία του «ανεξάρτητου» οργάνου, της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας.
Και μάλιστα με έναν επίσης προκλητικό και ανιστόρητο ισχυρισμό συνδέει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με εκείνα της «Αλβανικής Κοινότητας» στην Ελλάδα.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το Αλβανικό ΥΠΕΞ, υπεραμύνεται της απόφασης που υπαγορεύθηκε από την Αλβανική κυβέρνηση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Μπελέρη που με πολλές πιθανότητες διεκδικούσε την επιστροφή του Δήμου Χειμάρρας στα χέρια της μειονότητας. Γίνεται μάλιστα επίκληση του νόμου που προβλέπει ότι μόνο μετά από την παρέλευση δεκαετίας από την καταδίκη ενός ατόμου του δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής του σε εκλογές.
Ο κ. Μπελέρης είχε καταδικασθεί με αναστολή όμως για την δήθεν συμμετοχή του σε διαμαρτυρίες μελών της μειονότητας εναντίον της νοθείας που είχε επιχειρηθεί στην Χιμάρα στις δημοτικές εκλογές του 2003 και για... άρθρο που είχε γράψει και καλούσε τους Χειμαρριώτες να πάνε και να ψηφίσουν τον υποψήφιο της μειονότητας. Έκτοτε έχουν περάσει πέραν των 10 ετών, αν και οι αρχές προσχηματικά υποστηρίζουν ότι η περίοδος στέρησης του δικαιώματος να συμμετέχει στις εκλογές λήγει λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, τον Ιούλιο.
Το Αλβανικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι σέβεται το κράτος δικαίου προς όφελος όλων των πολιτών της Αλβανίας χωρίς διάκριση και υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι... εγγυημένα.
Επικαλείται μάλιστα, την Έκθεση της Κομισιόν ως «σαφέστερη ένδειξη αυτής της προόδου ενόψει του επόμενου βήματος, της άνευ όρων εκκίνησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Και καλεί την Ελλάδα να στηρίξει και σε επίπεδο Ε.Ε. τώρα που είναι η ώρα των αποφάσεων την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Και αποδεικνύοντας πόσο λανθασμένα αντιλαμβάνεται ορισμένα ζητήματα η αλβανική κυβέρνηση, πιθανότατα με ανοχή και της Ελλάδας, τονίζει ότι προτεραιότητα της Αλβανικής πλευράς είναι η στρατηγική σχέση μεταξύ των δυο χωρών ο διάλογος για την υπέρβαση των διμερών προβλημάτων «συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα»
Ν.Μ.
Διαβάστε ακόμα: Τραβάει στα άκρα ο Ράμα το θέμα της μειονότητας