«Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των συμπατριωτών μας που ζουν στα 12 νησιά είναι ένα από τα θέματα που δίνουμε προτεραιότητα» και θα τεθεί στην ελληνική πλευρά είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο Φιντάν ανέφερε ότι «παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».
Επίσης, είπε ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ευαισθησία» καθώς και ότι «επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση μιας θετικής ατζέντας».
«Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της διπλωματίας της αμοιβαίας αλληλεγγύης» πρόσθεσε ενόψει της ελληνοτουρκικής σύσκεψης υψηλού επιπέδου που θα γίνει τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.
Μάλιστα ο ίδιος ενημέρωσε το σώμα λέγοντας πως «στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας»
«Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το Κυπριακό σημείωσε πως «εάν υπάρξει διαπραγμάτευση στην Κύπρο, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων. Πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα εξισωθούν οι συνθήκες για δύο κράτη».
«Η έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου επαναλήφθηκε στην ομιλία του pροέδρου στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε αυτή την πορεία και θα υπερασπιστούμε το όραμα της λύσης των δύο κρατών με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.
«Διεξάγουμε μια ισχυρή διπλωματία στο πεδίο και στο τραπέζι χρησιμοποιώντας στοιχεία ήπιας και σκληρής ισχύος από μια ευρεία προοπτική βασιζόμενοι στις αυξανόμενες ευκαιρίες και δυνατότητές μας», σημείωσε ακόμα και πρόσθεσε πως «η Τουρκία διατηρεί τη δέσμευσή της για ένταξη στην ΕΕ και συνεχίζει να ασκεί εποικοδομητικές πολιτικές για τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς», κατηγορώντας ωστόσο την ΕΕ για «κοντόφθαλμη επιδίωξη των συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών».
Όσον αφορά τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ο Χακάν Φιντάν στηλίτευσε την πολιτική κυρώσεων που ακολουθούν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, καλώντας τες να διορθώσουν το λάθος τους και επαναλαμβάνοντας την προσδοκία για την ικναοποίηση του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16.
Για τον πόλεμο στη Γάζα τόνισε πως, «δεν θα δεχθούμε ποτέ τους βομβαρδισμούς σε τζαμιά. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε μαζί για διαρκή ειρήνη. Είναι σημαντικό για τις χώρες της περιοχής να μιλήσουν με μία φωνή για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα» και ανέφερε πως «ο μόνος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967».