Να στρώσει το έδαφος και να προκαταλάβει την ατζέντα μιας πιθανής συνάντησης που θα έχουν στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Τ.Ερντογάν, επιχειρεί η Άγκυρα, μετά από ένα διάστημα που τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία αποκλιμάκωσης και αποφεύχθηκαν κινήσεις που μπορούσαν να εξελιχθούν σε θερμή κρίση.
Οι δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες προσγειώνουν όσους πίστευαν ότι η αλλαγή συμπεριφοράς σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι, θα οδηγήσει και σε αλλαγή θέσεων και συνολικής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας.
Και πάντως το κλίμα που διαμορφώνεται από τουρκικής πλευράς, μάλλον ορθώνει εμπόδια στον προγραμματισμό της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν…
Ο Τ. Έρντογάν σε εκδήλωση που έγινε χθες στην Σμύρνη με αντικείμενο τις σχέσεις με την Ελλάδα επανέλαβε τις επικρίσεις εναντίον της χώρας μας για «μαξιμαλισμό και αδιαλλαξία» αποδίδοντας τις εντάσεις στις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας. Ο Τούρκος ηγέτης μάλιστα ισχυρίσθηκε ότι η προσφυγική κρίση έδινε την ευκαιρία να ενισχύσει την συνεργασία των δυο χώρων, αλλά η «ιστορική ευκαιρία χάθηκε εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Ελλάδας..».
Είναι ερωτηματικό βεβαίως για το ποια συνεργασία ομιλεί ο κ. Ερντογάν όταν η Τουρκία έστελνε τις βάρκες με χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά νησιά ή όταν εργαλειοποιούσε το προσφυγικό καθοδηγώντας την επίθεση μεταναστών και προσφυγών εναντίον των ελληνικών συνόρων στον Έβρο…
Όμως ο Τούρκος ηγέτης αφού δήλωσε ότι η Άγκυρα έμεινε σιωπηλή απέναντι σε ενέργειες της Ελλάδας που προκαλούν εντάσεις σε θέματα όπως οι τουρκικές θαλάσσιες ζώνες, οι παραβιάσεις της αποστρατικοποίησης των νησιών και η έκδοση NAVTEX και κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και να αποφύγει την προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων και τις μονομερείς ενέργειες..
Αλλά και ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χ. Ακάρ μιλώντας στο συνέδριο για τις σχέσεις με την Ελλάδα, επανήλθε όχι μόνο στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών αλλά και στο ζήτημα του casus belli και των «γκρίζων ζωνών» και έθεσε όλη την ατζέντα, με τρόπο που υποκατέστησε τον καθ' ύλη αρμόδιο Υπουργό εξωτερικών ,επιβεβαιώνοντας ότι ο κ. Ακάρ έχει πάρει το πάνω χέρι στη άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
«Συνολικά, με την Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, το FIR, τις διαφορές στην περιοχή Έρευνας και Διάσωσης, την παραβίαση της υποχρέωσης αποστρατικοποίησης των νησιών, τα νησιά, νησίδες και βράχους η κυριαρχία των οποίων δεν έχει αποδοθεί στην Ελλάδα με Συμφωνίες, αξιώσεις που παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο, προκλητικές δραστηριότητες, που περιορίζουν τα δικαιώματα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και η υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις..».
Ο κ. Ακάρ μάλιστα για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί «γκρίζων ζωνών» και τον... επεκτατισμό της Ελλάδας επικαλέστηκε το γεγονός ότι η «Ελλάδα οποία ιδρύθηκε επίσημα το 1832 με έκταση 47.517 τετρ. χλμ έχει περίπου τριπλασιάσει το μέγεθος της σε 7 φάσεις μέχρι σήμερα..»..
Ο τούρκος υπουργός προειδοποίησε ότι η «Τουρκία ποτέ δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο» και τόνισε: «Ενώ απορρίπτουμε την διεκδίκηση της Ελλάδας (για επέκταση των χωρικών υδάτων) που είναι σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της λογικής, η Ελλάδα επιδιώκει να επεκτείνει και τον εναέριο χώρο της περαιτέρω, με το όνειρο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.. Αυτά είναι άδεια όνειρα» δήλωσε ο τούρκος Υπουργός Άμυνας.
Ο κ. Ακάρ όμως λίγες ημέρες μετά από ανάλογες δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Φ. Οκτάι , δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει όλες τις δραστηριότητες ερευνών στις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν παραχωρήσει άδειες στην Τουρκία και εκεί που η ίδια η Τουρκία έχει δικαιώματα..».
Οι περιοχές αυτές δεν είναι άλλες από τα τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τα οποία έχει αμφισβητήσει ευθέως η Τουρκία και εκεί που τα τελευταία δυο χρόνια έστειλε τα τουρκικά πλοία για παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις.
Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο, εξαπολύοντας απειλές να αποτρέψει την επανέναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και να εμποδίσει επίσης τις όποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες γίνονται για τον σχεδιασμό του αγωγού EAST MED αλλά και του καλωδίου που θα διασυνδέσει ηλεκτρικά την Ευρώπη με την Ασία μέσω του Eurasia Interconnector.
Ο Σχεδιασμός της EXXON MOBIL είναι να αρχίσει τις εργασίες στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τον Νοέμβριο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητήσει να της δοθούν τα δικαιώματα και του Οικοπέδου 5 μέρος του οποίου η Τουρκία διεκδικεί ως τουρκική υφαλοκρηπίδα!
Κρίσιμο θα είναι επίσης το χρονικό σημείο που θα επιλέξει η Κύπρος να στείλει το ερευνητικό σκάφος το οποίο έχει μισθωθεί για την προτακτική έρευνα για τον σχεδιασμό του EAST MED σε περιοχή της ΑΟΖ της κοντά στο λεγόμενο τριεθνές σημείο που ενώνονται η Κυπριακή, η Αιγυπτιακή και η Ελληνική υφαλοκρηπίδα και το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία θεωρώντας ότι και αυτό ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συντηρήσει τους διαύλους με την Άγκυρα και σε ανώτατο επίπεδο και να διατηρηθεί το κλίμα της «μη κλιμάκωσης». Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η σκέψη και για επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, που περισσότερο έχουν τον χαρακτήρα μηχανισμού εκτόνωσης εντάσεων, παρά ουσιαστικής αναζήτησης διεξόδου στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Όμως η επιλογή για την διατήρηση της «μη έντασης» δεν είναι στα χέρια της ελληνικής πλευράς αλλά της τουρκικής, η οποία θέλει χωρίς να «ιδρώσει» να επιβάλει την ατζέντα της και συγχρόνως να υποχρεώσει Αθήνα και Λευκωσία να παραιτηθούν από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.