Στη σημασία της συνεργασίας και των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, στάθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στην παρέμβαση του στο άτυπο γεύμα εργασίας των ομολόγων του της ΕΕ με τον Χακάν Φιντάν. «Η Ελλάδα και η Τουρκία, παρά τις θεμελιώδεις διαφορές που υφίστανται μεταξύ τους, συνεργάζονται σε σημαντικά θέματα θετικής ατζέντας και είναι σημαντικό να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για να προλαμβάνονται κρίσεις», ανέφερε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία δύναται να είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο για την ΕΕ όσο και για την Τουρκία υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Τουρκία θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο σε όλη την έκτασή του, καθώς και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Σε σχέση με το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο συναρτάται με την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Τουρκία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Γεραπετρίτης σε Φιντάν: Στόχος η αποφυγή εντάσεων - Ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου για το Κυπριακό
Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν ο Έλλαδας υπουργός Εξωτερικών στάθηκε σην ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντησή τους στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η επικείμενη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας - Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ.
Ακόμη, στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Γ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Συζητήθηκε, επίσης, η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.
Η διμερής συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Άτυπης Συνάντησης Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από το γεύμα εργασίας του Τούρκου Υπουργού με τους 27 ομολόγους του, της ΕΕ, που τον έχουν προσκαλέσει. Κατά τη διάρκεια του γεύματος θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων και για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε την Πέμπτη (29/8) προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση.
«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στη θέση των κρατών-μελών μας –της Κύπρου - που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ , σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.