Του Νίκου Μελέτη
Τη στιγμή που η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ήταν σε εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας απειλούσε ευθέως, αναφέροντας πως οι επόμενες έρευνες και γεωτρήσεις θα γίνουν στις περιοχές που καθορίστηκαν από το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης και οι οποίες φυσικά επικαλύπτουν παράνομα την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Συγκεκριμένα, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και για μελέτες παραγωγής στις θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητας της -βάσει του πρόσφατου Μνημονίου της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Λιβύη.
Μιλώντας από την Άγκυρα σε μεταλλωρύχους από όλη την Τουρκία για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταλλωρύχων ανέφερε πως η Συμφωνία θα τεθεί προς επικύρωση από τα Κοινοβούλια σε Τουρκία και Λιβύη και κατόπιν θα γίνουν οι σχετικές μελέτες. «Όπως και στις άλλες περιοχές οι εταιρείες που θα πάρουν άδεια θα αρχίσουν τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις θαλάσσιες ζώνες από αυτό το Μνημόνιο» σημείωσε.
Η Τουρκία έτσι είτε θα εκδώσει η ίδια παράνομες άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης στην τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ για έρευνες στην περιοχή που η ίδια αυθαίρετα θεωρεί τουρκική υφαλοκρηπίδα και επικαλύπτει βεβαίως όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο είτε συγχρόνως θα πάρει η ΤΡΑΟ άδειες για έρευνες σε περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης τις οποίες με βάση την θεώρηση της μη επήρειας των νησιών, το καθεστώς της Τρίπολης θεωρεί ότι αποτελούν Λιβυκή υφαλοκρηπίδα.
Πρόσθεσε πως η Τουρκία διεξάγει εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική γεώτρηση διεξάγεται «λίγο πιο νότια της Κύπρου».
«Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας..
Αυτή θα είναι μια πρωτοφανής κλιμάκωση η σοβαρότερη ίσως από το 1974.