Η ένταξη στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας είναι μια θετική εξέλιξη καθώς η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας μας ήδη από την δεκαετία του ’90.
Η γειτονική χώρα έμενε εκτός ΝΑΤΟ από το 2008 καθώς η Ελλάδα είχε θέσει ως προϋπόθεση την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της.
Η διαφορά αυτή επιλύθηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών και έτσι πρακτικά δεν υπήρχε κανένα άλλο εμπόδιο στον δρόμο που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών και στην ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι το γεγονός. Αυτό είναι μη αναστρέψιμο και συνεπώς το καλύτερο είναι να επιδιώξει η χώρα μας να βρει τρόπους ώστε η συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας να είναι περισσότερο αποδοτική και συγχρόνως η πορεία προς την Ε.Ε, να μπορέσει να καλύψει έστω και λίγες από τις «μαύρες τρύπες» της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η Συμφωνία των Πρεσπών από την στιγμή που καμιά πλευρά δεν είχε δηλώσει ότι θα την καταγγείλει, παραμένει σε ισχύ, εφαρμόζεται και δεσμεύει τα δυο μέρη.
Βασική υποχρέωση της Ελλάδας είναι η υποστήριξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Η ΝΔ επένδυσε πολιτικά αντιπολιτευόμενη στην Συμφωνία παρά το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα της φιλελεύθερης πτέρυγας μάλλον θα έβλεπε με καλό μάτι το κλείσιμο της διαφοράς και τον ΣΥΡΙΖΑ να φορτώνεται την πολιτική ευθύνη για μια Συμφωνία με την γειτονική χώρα η οποία ήταν αναγκαία, αλλά τελικά δεν έγινε με τους καλύτερους όρους.
Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή αλλά και πριν την επικύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, είχαν προειδοποιήσει ότι η ψήφος σε εκείνες τις συνεδριάσεις της Βουλής, θα δεσμεύσει την χώρα καθώς δημιουργεί ένα ολόκληρο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων έναντι της άλλης πλευράς.
Και είχαν δηλώσει ότι θα σεβαστούν τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας συνεπώς εκείνες που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, αν και προεκλογικά στελέχη της ΝΔ έκλειναν το μάτι σε όσους πίστευαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει βέτο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ ..
Με τον σχηματισμό κυβέρνησης από την ΝΔ το καλοκαίρι του 2019 και με τις προγραμματικές δηλώσεις αμέσως μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί πλήρως την Συμφωνία των Πρεσπών βάζοντας έτσι τέλος στις συζητήσεις και σενάρια έστω και με τρόπο που σηματοδοτούσε στροφή 180ο στην πολιτική της, απογοητεύοντας όλους όσους είχαν πιστέψει ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα κατήγγειλε την Συμφωνία των Πρεσπών .
Από εκείνη την στιγμή και μετά η μόνη υποχρέωση και χρέος που είχε η κυβέρνηση ήταν να επιδιώξει την εφαρμογή των υποχρεώσεων της άλλης πλευράς ώστε να μην εξαϋλωθούν τα όποια οφέλη προέβλεπε η Συμφωνία για την Ελλάδα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών με τα σοβαρά προβλήματα, τις «τρύπες» και τις γκρίζες ζώνες της, έθεσε τέλος, με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην διαφορά για την ονομασία με τρόπο μη αναστρέψιμο.
Η Αθήνα οφείλει να επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών, ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος στον οποίο οδήγησε ο σωβινισμός της άλλης πλευράς και η προσπάθεια καπηλείας της «μακεδονικής ταυτότητας» που υπονομεύει τις σχέσεις των δυο χωρών και άφηνε επικίνδυνους λογαριασμούς ανοικτούς για το μέλλον.
Αυτό προϋποθέτει την βελτίωση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και φυσικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου και το Ελληνικό ΥΠΕΞ συνεχάρη ως είθισται με ανακοίνωση την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο τέλος μιας διαδρομής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 στην Ελληνική Βουλή, μια ανακοίνωση η οποία προφανώς και δεν αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών.
Η διαδρομή για την Ε.Ε. είναι αρκετά διαφορετική καθώς πέραν της γενικής απροθυμίας της Ε.Ε. για νέα διεύρυνση υπάρχει η αιρεσιμότητα. Στην ενταξιακή διαδικασία η Αθήνα και συγκεκριμένα η κυβέρνηση της ΝΔ θα κριθεί ,καθώς έχει την δυνατότητα να επιδιώξει να περιορίσει τις γκρίζες ζώνες της Συμφωνίας και να επιβληθεί η πλήρης εφαρμογή της ώστε να αποφευχθεί η διολίσθηση ατύπως σε διπλή ονομασία όπως από τα πρώιμα χρόνια του προβλήματος επεδίωκε η άλλη πλευρά.
Η απογοήτευση όσων πίστεψαν ότι μπορούσε να υπάρξει μια καλύτερη Συμφωνία με την γειτονική χώρα είναι δικαιολογημένη .
Η γειτονική χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ ,σύντομα θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.. Όσο κι αν διαφωνεί κανείς με την Συμφωνία των Πρεσπών, που είναι μια προβληματική Συμφωνία, δεν μπορεί να αποστρέψει το βλέμμα από την πραγματικότητα η να υποκρίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι πλέον ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ ,επειδή εκπλήρωσε την υποχρέωση που της είχε τεθεί από την Ελλάδα. Που απλώς κάποιοι φρόντισαν να κάνουν αυτή την προϋπόθεση πιο εύκολη και εύπεπτη για την γειτονική χώρα, με την Συμφωνία των Πρεσπών..