Σε συνέχεια της πρόσφατης άρνησης της Τουρκικής δικαιοσύνης να απελευθερώσει τον Πάστορα Μπράνσον (Pastor Brunson), ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κος Πομπέο (Secretary of State), συγκάλεσε για την τρέχουσα εβδομάδα, ένα διεθνές τριήμερο διυπουργικό Συνέδριο, πρωτοφανές στα χρονικά. Θα συμμετέχουν 40 υπουργοί εξωτερικών και 80 αντιπροσωπείες κυβερνητικών εκπροσώπων, εκπρόσωποι διεθνών Οργανισμών, θρησκευτικοί Ηγέτες, νομικοί με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπρόσωποι κοινωνικών Οργανώσεων. Στην τριήμερη αυτή εκδήλωση (24-26/07/2018), θα απευθύνει χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κος Πενς (v. President Pence) την Πέμπτη στις 26 Ιουλίου.
Η κράτηση για δύο χρόνια του αμερικανού Πάστορα, αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο κατά της θρησκευτικής ελευθερίας, βάζοντας στο στόχαστρο την Τουρκική διακυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν. Σκοπός του διεθνούς αυτού Συνεδρίου είναι, έχοντας σαν αφορμή την περίπτωση του Πάστορα, να μεγιστοποιήσει την αξία της «ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και της «θρησκευτικής ελευθερίας», με την έκδοση σχετικού Πρακτικού που θα περιλαμβάνει τόσο μέτρα πρόληψης, όσο και αντιμετώπισης παρόμοιων διεθνών φαινομένων.
Οι δύο έλληνες κρατούμενοι
Το ερώτημα που τέθηκε και θα πρέπει να απαντηθεί κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, ήταν: «η Τουρκία είναι σύμμαχός μας. Τι μπορούμε να πράξουμε για αυτή την κατάσταση;» Ο αμερικανός υπουργός, σχετικά με τους κρατούμενους στην Τουρκία, διευκρίνισε ότι: «επιπλέον του Πάστορα, έχουμε κρατούμενους και άλλους αμερικανούς ή άτομα που εργάζονται για τις ΗΠΑ» (συνέντευξη Πομπέο στο FOXnews, 19 Ιουλ. 2018).
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο έλληνες κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, ως ένστολοι χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, είναι συνεργαζόμενοι με τις ΗΠΑ. Θα πρέπει επομένως, δραττόμενοι της ευκαιρίας, οι Έλληνες εκπρόσωποι που θα συμμετέχουν στο τριήμερο αυτό Συνέδριο, να τονίσουν την ανάγκη αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα της κράτησης των δύο ελλήνων. Θα πρέπει επίσης να επιχειρηθεί η ρητή αναφορά στα Πρακτικά του Συνεδρίου, σχετική με την παράνομη κράτηση των δύο ελλήνων, μελών του ΝΑΤΟικού στρατού.
Οι Διεθνείς ενέργειες, όπως είναι η τριήμερη διεθνούς προβολής Σύσκεψη που διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, συμπιέζει το καθεστώς Ερντογάν και τοποθετεί την Τουρκία στο κάδρο με τους κακούς. Οι Αρχές της «ανθρώπινης αξιοπρέπειας» καθώς και της «θρησκευτικής ελευθερίας» που καταπιέζονται στην Τουρκία, φαίνεται ότι θα είναι η θρυαλλίδα που θα ενεργοποιήσει δυσμενείς εξελίξεις εις βάρος της Τουρκίας, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν δεν κάνει διορθωτικές κινήσεις βελτιώνοντας το διεθνές κοινωνικό προφίλ της διακυβέρνησής του. Η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών εμπίπτει σε αυτές τις διορθωτικές κινήσεις.
* Ο αντιπτέραρχος (Ι)εα Ιωάννης Αναστασάκης είναι εμπειρογνώμονας/ στρατηγικός αναλυτής, που ασχολείται με την Περιφερειακή Ασφάλεια για την Οικονομική Ανάπτυξη, με επίκεντρο τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Regional Observatory: Security for Economic Development - (ROSED).