Οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Άραβες είναι παραδοσιακά και διαχρονικά φιλικές. Η πρόσφατη συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα Ελλήνων και Αράβων Υπουργών από χώρες όπως Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Μπαχρέιν, είναι μία επιπλέον επιβεβαίωση για την αμοιβαία εκτίμηση και τους φιλικούς δεσμούς.
Οι Ρωμιοί και το Κοράνι
Οι Ελληνορθόδοξοι της Ανατολικής αυτοκρατορίας ονομάζονται Ρωμιοί. Ακόμα και σήμερα, Ρωμιοί αποκαλούνται οι Έλληνες που κατοικούν σε περιοχές της πάλαι ποτέ οθωμανικής επικράτειας, όπως είναι η σημερινή Τουρκία.
Ένα γεγονός που δεν έχει προβληθεί επαρκώς, είναι ότι οι Ρωμιοί αναφέρονται στο Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων. Υπάρχει μάλιστα ένα ειδικό Κεφάλαιο ή Σούρα όπως ονομάζεται από τους Άραβες, που είναι ειδικά αφιερωμένο στους Ρωμιούς. Είναι το Κεφάλαιο τριάντα που έχει τίτλο «οι Ρωμιοί».
Έχει ενδιαφέρον να μελετηθεί το Κεφάλαιο αυτό, από μία επίσημη απόδοση στα Ελληνικά, που ολοκληρώθηκε μετά από τεσσάρων ετών εργασίας ομάδας αράβων επιστημόνων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η μετάφραση αυτή πραγματοποιήθηκε δεκαετίες πριν την πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Αράβων, σε επίρρωση του μεταξύ τους αλληλοσεβασμού.
Συγκεκριμένα, από το γνήσιο Αραβικό κείμενο του Κορανίου, η απόδοση στα Ελληνικά έγινε από ομάδα καθηγητών του ιστορικού Ισλαμικού Πανεπιστημίου AL AZHAR στο Κάϊρο, το έτος 1987 που αντιστοιχεί στο έτος 1407 των Μουσουλμάνων. Η διαφορά των 580 ετών σηματοδοτεί την γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ.
Tο Κεφάλαιο (Σούρα) 30, που έχει τίτλο «οι Ρωμιοί», αναφέρεται στους Ελληνορθόδοξους. Συγκεκριμένα στα πρώτα εδάφια του κεφαλαίου αυτού, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«1. Α Λ Μ». (σύμβολα του φανερού βιβλίου)
«2. Νικήθηκαν οι Ρωμιοί».
«3. Σε μία γη πολύ κοντινή. Αλλά αυτοί και μετά την ήττα τους σύντομα θα ξανανικήσουν».
«4. Σε λίγα χρόνια όμως. Με τον ΑΛΛΑΧ βρίσκεται η απόφαση και για το παρελθόν και για το μέλλον. Θα είναι η Ημέρα που οι Πιστοί θα χαίρονται».
Στο κείμενο αυτό, η συγκεκριμένη αναφορά στους Ρωμιούς, έχει συνολικά ως ακολούθως: «Νικήθηκαν οι Ρωμιοί. Σε μία γη πολύ κοντινή. Αλλά αυτοί και μετά την ήττα τους σύντομα θα ξανανικήσουν. Σε λίγα χρόνια όμως. Θα είναι η Ημέρα που οι Πιστοί θα χαίρονται».
Είναι σαφές από το κείμενο του Κορανίου, ότι η τελική νίκη των Ρωμιών θα είναι μέρα μεγάλης χαράς για τους πραγματικά πιστούς Μουσουλμάνους που σέβονται το ιερό Κοράνι, το γνήσιο αραβικό κείμενο.
Σε ανεπίσημες ή κατευθυνόμενες μεταφράσεις του Κορανίου, είτε εκ λάθους είτε ηθελημένα, αντί «Ρωμιοί» μεταφράζεται εσφαλμένα ως «Ρωμαίοι». Στην έντυπη Αραβική γλώσσα καταγράφονται ηχητικά οι λέξεις όπως ακούγονται. Οι αραβόφωνοι γνωρίζουν ότι αποδίδεται διαφορετικά στην αραβική γραφή ο ήχος της λέξης Rums (=Ρουμς, που σημαίνει Ρωμιοί) από τη λέξη Romans (=Ρόμανς, που σημαίνει Ρωμαίοι).
Είναι επίσης σαφές, ότι όταν γράφτηκε και συντάχτηκε το ιερό Κοράνι περίπου τον 7ο αιώνα μετά Χριστό, δεν υπήρχαν στην ανατολική αυτοκρατορία οι Ρωμαίοι, αλλά μόνο οι Ρωμιοί δηλαδή οι Ελληνορθόδοξοι, αφού ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε καθιερώσει τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία στη Βυζαντινή αυτοκρατορία από τον 4ο αιώνα μετά Χριστό. Οι Ρωμιοί επομένως κατοικούσαν σε «πολύ κοντινή γη» με τους Άραβες, όπως αναφέρει το ιερό κείμενο των Μουσουλμάνων στη Σούρα 30.
Είναι πολλοί οι Άραβες που διαχωρίζουν και αποδέχονται θετικά τους Ελληνορθόδοξους, σε αντίθεση με τους Δυτικούς Χριστιανούς, που τους κατηγορούν για τις σταυροφορίες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα, όταν σε αραβική χώρα αναφέρεις ότι είσαι Έλληνας (Yunani) σε αποδέχονται με χαμόγελο και φιλική φιλοξενία.
Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται σαφές, ότι γεωστρατηγικά η Ελληνο-Αραβική φιλία και συνεργασία έχει πολύ βαθιές ρίζες και θα αποδώσει καρπούς, δίδοντας στην Ελλάδα μία προνομιακή αντιμετώπιση από τους Άραβες. Τούτο, χωρίς να επηρεάζεται από την Ελληνο-Ισραηλινή στρατηγική συνεργασία που οικοδομείται σταδιακά.
* Ο αντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Αναστασάκης είναι στρατηγικός αναλυτής και συνεργάζεται με το ISDA στην Αθήνα, το ERPIC στην Λάρνακα, το UCLA/CMED στο Λος Άντζελες, το PRIF/APOME στη Φρανκφούρτη (adHoc), το ZSF στο Ζάγκρεμπ (adHoc), το A.S. στο Μόναχο, το NESA CSS στην Ουάσιγκτον. Τέως Πρόεδρος του Experts Group (Ομάδας Εμπειρογνωμόνων) του Οργανισμού Wassenaar Arrangement και μέλος του Arms Export Control Association.