Του Νίκου Μελέτη
Με μια ακόμη παρέμβαση ξένου ΜΜΕ και μάλιστα του ελεγχόμενου από τη ρωσική κυβέρνηση ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, καλλιεργείται πλέον συστηματικά η εικόνα ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ενώ το ρωσικό πρακτορείο δίνει βήμα στο ηγετικό στέλεχος και ιδρυτικό μέλος του Ουράνιου Τόξου, Παύλο Βοσκόπουλου, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι η Συμφωνία αφήνει επικίνδυνες γκρίζες ζώνες αλλά συγκρίνει το Ελληνικό Κράτος με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας του '30.
Το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ελληνική ηλεκτρονική έκδοση του Sputnik και έχει τίτλο «Ουράνιο Τόξο στο Sputnik: 500 χωριά μιλούν τη μακεδονική γλώσσα», εστιάζει όπως αναφέρει στην «κοινότητα σλαβόφωνων στην Ελλάδα» καθώς , μια «ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών διεκδικεί την αναγνώρισή της ως "Μακεδονική Μειονότητα της Ελλάδας"» και το «Ουράνιο Τόξο» είναι το κόμμα που, όπως ισχυρίζεται, εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα».
Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι η Μόσχα έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση της στη Συμφωνία των Πρεσπών και έχει εκφρασθεί εναντίον κινήσεων που μέσω της αλλαγής του ονόματος πλήττουν τη «μακεδονική εθνική ταυτότητά».
Ο κ. Βοσκόπουλος, στη συνέντευξη του οποίου έχει στηριχθεί το ρεπορτάζ, αναπτύσσει το ακριβές περιεχόμενο του «Μακεδονισμού» αποκαλύπτοντας το τραγικό λάθος και την Αχίλλειο πτέρνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι η υπάρχει η «σύγχρονη Μακεδονική ταυτότητα που δεν συνδέεται με την αρχαιότητα» και διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του είναι κατά της Αρχαιολατρίας.
Αυτό ακριβώς αποτελεί τη βάση της διατήρησης και ενθάρρυνσης του «Μακεδονισμού» που επετεύχθη τελικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με το αρθρο 7, το οποίο απλώς ξεπλένει και νομιμοποιεί τον «Μακεδονισμό», με την (αυτονόητη και προφανή) διάκριση, ότι η Αρχαία Μακεδονία και η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά δεν έχουν σχέση με τους Σλάβους και την ταυτότητα που θέλησαν να δημιουργήσουν μετά την κατάρρευση της οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πραγματικός «Μακεδονισμός» όμως ουδέποτε αφορούσε την Αρχαία Μακεδονία (με την εξαίρεση μόνον της περιόδου Γκρουέφσκι) αλλά ο αλυτρωτισμός εις βάρος της Ελλάδας ήταν παράγωγο της σλαβικής μακεδονικής ταυτότητας, την οποία αποδέχεται και αναγνωρίζει πλέον η Ελλάδα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στα θετικά της Συμφωνίας ο κ. Βοσκοπουλος περιλαμβάνει την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας» λέγοντας: «Συγκεκριμένα ένα βήμα μπροστά είναι ότι σε αυτή τη συμφωνία στα πλαίσια της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας δεν γινόταν σεβαστή η ιδιαίτερη μακεδονική ταυτότητα, μεταξύ αυτών και η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα. Στη συμφωνία γίνεται αναφορά ότι η μακεδονική γλώσσα γίνεται σεβαστή, καθώς η πάγια θέση του ελληνικού κράτους είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα. Το δεύτερο θετικό είναι ότι επειδή υπάρχει στη συμφωνία αναφορά για την μακεδονική εθνότητα που είναι κυρίως νομικός όρος, είναι ρητή η αναφορά ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική εθνικότητα».
Ο κ. Βοσκόπουλος προσπαθεί να εξηγήσει την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών (η οποία μάλλον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η βορειομακεδονική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μην εγείρει επισήμως μειονοτικό ζήτημα), εστιάζοντας στο γεωγραφικό προσδιορισμό, λέγοντας ότι αυτός καλλιεργεί τον αλυτρωτισμό καθώς το «άκουσμα της Βόρειας Μακεδονίας οδηγεί και στο ερώτημα για την Νότια Μακεδονία...». Έχοντας διδαχθεί από το παρελθόν, ο εκπρόσωπος του Ουράνιου Τόξου καταδικάζει όπως λέει τους εθνικισμούς και τις «βλακείες με τους χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας»
Στο δημοσίευμα του Sputnik γίνεται αναφορά στη σύγχρονη διάσταση του μακεδονικού, όπως προέκυψε με την διαφορά για το όνομα και προβάλλεται η συνέντευξη του κ. Βοσκόπουλου η οποία εγείρει μια σειρά ζητημάτων.
Ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα», και εκφράζει το αίτημα του Ουράνιου Τόξου για να «διδάσκεται η "μακεδονική γλώσσα" κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση». Αποφεύγει βεβαίως να προσδιορίσει τον αριθμό όσων μιλούν τη γλώσσα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε «πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την "ανύπαρκτη" γλώσσα». Επιχείρημα φυσικά που δεν στοιχειοθετεί αίτημα για διδασκαλία έστω της ντοπολαλιάς αυτής στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Στη συνέντευξή του, το ηγετικό στέλεχος του Ουράνιου Τόξου αναφέρεται στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δηλώνοντας ότι όπως «δεν μπορεί να αμφισβητείται ο Έλληνας Μακεδόνας έτσι και δεν μπορεί να αμφισβητείται και ο Μακεδόνας το έθνος» και με ειρωνικό τρόπο προσθέτει: «Θες να λέγεσαι φίλε μου Έλληνας Μακεδόνας. Καλώς. Εμένα λέγε με Μακεδόνα- Μακεδόνα. Σαν τις καρέτα-καρέτα, είδος υπό εξαφάνιση (γέλια)..».
Μια σημαντική παραδοχή της συνέντευξης του κ. Βοσκόπουλου είναι ότι η «σύγχρονη μακεδονική ιδεολογία» δημιουργήθηκε περί το 1870-1880 και δεν συνδέεται με τον Αρχαίο κόσμο, αλλά όπως υποστήριξε το «φετίχ του ελληνικού εθνικισμού ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι του Σωκράτη του Πλάτωνα του Περικλή και αφού μπήκε και η μακεδονική παράμετρος ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, οδήγησε στην επιχειρηματολογία κατά της δημιουργίας σύγχρονου μακεδονικού κράτους».
Με μια ανοίκεια αναφορά ο κ. Βοσκόπουλος θέλοντας να δικαιολογήσει τον μικρό αριθμό μελών αυτής που θεωρεί «μακεδονική μειονότητα» επιχειρεί σύγκριση με τους «1.500 ελληνορθόδοξους στην Τουρκία των 80 εκατομμυρίων» και αναρωτιέται «πόσος πρέπει να είναι ο αριθμός στην Ελλάδα για να θεωρηθεί εθνική μειονότητα». Λησμονώντας προφανώς ότι η ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία είναι αναγνωρισμένη διεθνώς με την Συνθήκη της Λωζάνης και η συρρίκνωση της είναι αποτέλεσμα της συστηματικής επιχείρησης εθνοκάθαρσης που εφαρμόσθηκε εναντίον της από το τουρκικό Κράτος και δεν αποχώρησε οικειοθελώς η με την στήριξη τρίτων δυνάμεων από τις πατρογονικές εστίες της, ούτε απείλησε την ασφάλεια και την ακεραιότητα του τουρκικού κρατoυς.
Το αποκορύφωμα όμως της συνέντευξης του κ. Βοσκόπουλου, που προβάλει το ρωσικό κρατικό Μέσο προπαγάνδας Sputnik, είναι όταν δηλώνει ότι η «πολιτική της σύγχρονης ελληνικής κρατικής οντότητας απέναντι στα δικαιώματα των μειονοτήτων μου θυμίζουν σαν τη Γερμανία τη δεκαετίας του 1930. Και αναφέρομαι φυσικά στους Εβραίους που ήθελαν να διεκδικήσουν την αναγνώρισή τους με πολιτιστικό σύλλογο πολιτικό κόμμα κλπ. Κάτι αντίστοιχο επιδιώκει το Ουράνιο Τόξο….».
Βεβαίως την απάντηση σε όλα αυτά ίσως την δίνει ο ίδιος ο κ .Βοσκοπουλος. Στην ερώτηση πόσα μέλη έχει το Ουράνιο Τόξο το οποίο υποτίθεται ότι εκφράζει την «μακεδονική μειονότητα» και τους δίγλωσσους σε... 500 χωριά, η απάντηση είναι «200-250 μέλη…».