Η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πλέον να προχωρήσει στην διακρατική συμφωνία με την Γαλλία για αγορά δύο φρεγατών FDI εξαιτίας του υψηλού οικονομικού κόστους αλλά και της χρονικής καθυστέρησης μέχρι αυτές να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Michel Cabirol της εφημερίδας «La Tribune»
Ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας είναι: «Φρεγάτες FDI: Μήπως η Γαλλία έχασε τη μάχη στην Ελλάδα;» ενώ γίνεται λόγος για «τεράστιο χαστούκι για τη γαλλική κυβέρνηση».
Η Γαλλία προσφέρει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες FDI/Belh@rra, εξοπλισμένες με πυραύλους cruise MdCN (Scalp Naval) για 2,5 δισ. ευρώ (το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και τα τρία δισ., λόγω πρόσθετων εξαρτημάτων που θεωρούνται απαραίτητα για την αποτελεσματικότητά τους), με το ποσό να συμπεριλαμβάνει το κόστος ανάπτυξης για την φρεγάτα, τον πύραυλο MdCN και το κόστος ενσωμάτωσης συγκεκριμένων μη γαλλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «το δόγμα Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία είναι ιερό, ιδιαίτερα λόγω της τωρινής κατάστασης στη Μεσόγειο, αλλά το κόστος των Belh@rra είναι απαγορευτικό. Τρία δισ., δηλαδή ποσό υπερπολλαπλάσιο του ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη». Σύμφωνα πάντα με τον Γάλλο δημοσιογράφο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πολλαπλασίασε προ τριών εβδομάδων τα τεχνικά αιτήματα, για να εξηγήσει τελικά ότι χρειαζόταν χρόνο να σκεφτεί, προτού υπογράψει τη σύμβαση.
Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Φλοράνς Παρλί και Ζαν-Υβ Λεντριάν, προσπαθούν να επαναφέρουν τους Έλληνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Αγκάθι» για την Αθήνα αποτελεί και ο χρόνος ένταξης των συγκεκριμένων φρεγατών, καθώς σε περίπτωση συμφωνίας, το Πολεμικό Ναυτικό θα τις είχε στο δυναμικό του έπειτα από δύο χρόνια, αν και στην πραγματικότητα τις χρειάζεται τώρα, δεδομένης της διαρκώς εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.