Με 69 ψήφους υπέρ και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να απέχουν από τη διαδικασία, το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα. Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζόραν Ζάεφ απευθυνόμενος στους βουλευτές έκανε λόγο για συμφωνία μέσω της οποίας η Ελλάδα αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα ενώ η πΓΔΜ δεν έδωσε τίποτα και σε κανέναν.
«Η συμφωνία με την Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την “Μακεδονία” και αποτελεί μια αξιοπρεπή και αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές, με την οποία επιβεβαιώνονται μόνιμα η ταυτότητα και η γλώσσα της “Μακεδονίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Ζάεφ όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ΜΙΑ.
«Έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών και των παιδιών μας, προς ένα ειρηνικό μέλλον. Ας δώσουμε στη συμφωνία μια ευκαιρία, απορρίπτοντας την ξενοφοβία», είπε, μεταξύ άλλων, ο Ζάεφ.
Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε ότι η συμφωνία υποστηρίζεται από όλους τους διεθνείς εταίρους και ανοίγει τις πύλες της «Μακεδονίας» προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας, μετά την έγκρισή της από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι στηρίζει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αντίστοιχα, θα πρέπει να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για να απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής της πΓΔΜ στον Οργανισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα για τον Ζόραν Ζάεφ, ακούει στο όνομα Γκιόργκι Ιβανόφ, καθώς ο πρόεδρος της πΓΔΜ - ο οποίος προέρχεται από το VMRO - έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία. Χθες ο Ζ. Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποπομπής Ιβανόφ σε περίπτωση που δεν υποστηρίξει τη συμφωνία, με τον πρόεδρο της πΓΔΜ να σηκώνει το γάντι προτρέποντας τον Ζάεφ να καταθέσει άμεσα πρόταση μομφής εναντίον του.
Αν τελικά η συμφωνία ξεπεράσει όλους τους πολιτικούς σκοπέλους, θα τεθεί σε δημοψήφισμα, πιθανόν κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Φωτογραφία: APImages