Η Ελλάδα έχει πάρει απόφαση να αυξήσει το αποτύπωμά της στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στα σημεία κρίσεως, με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνή Συνασπισμού για το Σαχέλ.
«Εξέφρασα τη θερμή υποστήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία ίδρυσης του Διεθνούς Συνασπισμού και στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει ενδημικά ζητήματα ασφάλειας, αναπτυξιακής στασιμότητας, ανεργίας και έλλειψης υποδομών» σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.
Στόχος της σημερινής συνάντησης, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν να έρθουν σε επαφή οι ενδιαφερόμενες χώρες του Σαχέλ, η ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί, ώστε να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του συνασπισμού και να υιοθετηθούν κοινοί στόχοι και δεσμεύσεις. Περαιτέρω σημειώνει πως η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Σαχέλ έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.
Στη κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ομάδας των 5 χωρών του Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσαντ) η οποία έλαβε χώρα στις 28 Απριλίου, εντάχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της χώρας μας, ειδική αναφορά για τη συνεργασία και στον τομέα της μετανάστευσης, έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας.
Γραπτή δήλωση ΥΠΕΞ @NikosDendias μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης της πρώτης Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ με τη συμμετοχή της ΕΕ & διεθνών οργανισμών
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 12, 2020
🔗 https://t.co/q3GGBtLgAO pic.twitter.com/WPtPPRJeHJ
Αφού υπενθυμίζει πως η Ελλάδα συμμετέχει από το 2013 στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι, ο υπουργός Εξωτερικών γνωστοποιεί πως διατύπωσε την ετοιμότητα της χώρας μας να καταστήσει ακόμα πιο ενεργή την πολιτική παρουσία της στη Δυτική Αφρική, τόσο με τη συμμετοχή της στην Ειδική Ομάδα Takuba (Takuba Task Force) στο Μάλι όσο και με την εγκαθίδρυση ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη.
Πέραν των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, συμμετείχαν στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, ο αναπλ. ΓΓΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών Σενεγάλης, Ακτής Ελεφαντοστού, Νίγηρα, Νοτίου Αφρικής, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Νιγηρίας, Καναδά, Νορβηγίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ρουάντα, Μαρόκου και Αλγερίας.