Τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στηλίτευσε ο υπουργός Εξωτερικών με γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σέρβο ομόλογό του Ivica Dacic. «Η Τουρκία συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», επισήμανε ο Νίκος Δένδιας.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είχε την ευκαιρία «να συζητήσουμε για την ιστορικής σημασίας υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας». «Μιας συμφωνίας, η οποία αποτελεί πρότυπο διευθέτησης και επίλυσης εκκρεμών διμερών διαφορών, με αποτελέσματα αμοιβαία επωφελή, πάντοτε εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», όπως επισήμανε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις επί διαφόρων θεμάτων, καθώς και τρόπους ενίσχυσης των ήδη εξαιρετικών σχέσεών μας. Οι δεσμοί εξάλλου των δύο χωρών είναι ισχυροί και πηγάζουν από τη διαχρονική φιλία των λαών μας και την κοινή θρησκευτική, πολιτισμική μας παράδοση».
Ως προς το πολιτικό επίπεδο, ανέφερε ότι η άριστη σχέση των δύο χωρών επισφραγίστηκε από την 3η Συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα και οδήγησε στην υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εμβάθυνσης των πολυδιάστατων σχέσεων των δυο χωρών.
FM @NikosDendias met w/ #Serbia DPM&FM I. Dacic at @GreeceMFA – strengthening 🇬🇷🇷🇸 coop on strong foundation of historic ties / O ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας συναντήθηκε με το Σέρβο Αν. ΠΘ & ΥΠΕΞ I. Dacic στο Υπουργείο Εξωτερικών - ενίσχυση διμερούς συνεργασίας στη βάση ιστορικών δεσμών pic.twitter.com/bkLz2FBr0T
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 12, 2020
Επιπλέον, συζητήθηκε η πανδημία του κορονοϊού και εκφράστηκε η από κοινού βούληση για συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της, τόσο στις χώρες μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τόνισε πως «επαναδιατύπωσα τη σταθερή στήριξη της χώρας μας. Πάγιος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.»
Σύμφωνα με τον υπουργό, η ένταξη στην ΕΕ θα προσφέρει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Και η Σερβία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ένταξης στην ΕΕ.
Αναφορικά με τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, επανέλαβε ότι η θέση της χώρας μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου, παραμένει αμετάβλητη, έως ότου επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.