Ν. Δένδιας: Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones, πυραύλους και ραντάρ

Ν. Δένδιας: Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones, πυραύλους και ραντάρ

Στην ανάγκη η  Ελλάδα να αποκτήσει πραγματική αμυντική βιομηχανία, αλλά και στα συγκεκριμένα βήματα που ήδη γίνονται για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και ανάπτυξης τεχνολογίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι ως χώρα έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής πυραύλων, ρουκετών, ραντάρ, ασυρμάτων, όπλων, πυρομαχικών, drones, software  κ.α.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Star ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν έχει έρθει η ώρα να παράγει η Ελλάδα τα δικά της αμυντικά συστήματα και τι είδους:

«Προφανώς μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones. Από εκεί και πέρα, software, συντήρηση των οπλικών μας συστημάτων. Συντήρηση των αεροπλάνων που ήδη έχουμε. Συντήρηση των πλοίων που ήδη έχουμε.  Δυνατότητα παραγωγής πυραύλων, δυνατότητα παραγωγής ρουκετών, δυνατότητα παραγωγής ραντάρ, δυνατότητα παραγωγής ασυρμάτων, δυνατότητα παραγωγής όπλων, δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών». 

«Όλα αυτά είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μας. Και έχουμε και ένα ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο είναι ζηλευτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. 

Για τα ΜΟΕ με την Τουρκία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή συνάντηση για  τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστιοσύνης, μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας Τουρκίας στην Άγκυρα.   

«Αυτές οι συζητήσεις δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι διαπραγμάτευση περί παντός επιστητού.  Δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Εγώ απέσπασα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έναν έμπειρο διπλωμάτη, τον παλιό μου Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Πρέσβη κύριο Λαλάκο, για να ηγηθεί αυτής της ομάδας.

Γιατί έχει και διπλωματικά χαρακτηριστικά αυτή η προσέγγιση. Αλλά μέχρι εκεί. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι μέτρα τα οποία περιγράφονται σε έναν κατάλογο δεκαετίας πριν, είναι 29 μέτρα αν θυμάμαι καλά απ’ έξω και από αυτά συμφωνούμε ποια θα υλοποιήσουμε ad referendum.Τι σημαίνει ad referendum;

Οι ομάδες συνεννοούνται μεταξύ τους και μετά πηγαίνουν στους Υπουργούς για να εγκρίνουν ή να μην εγκρίνουν αυτά που οι διαπραγματευτικές ομάδες, οι δύο ομάδες δηλαδή που συζήτησαν τα ΜΟΕ, έχουν αποφασίσει».  

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε επίσης: «Είναι μέτρα που έχουν να κάνουν παραδείγματος χάρη με αθλητικούς αγώνες μεταξύ των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με γραμμές επικοινωνίας, με ανταλλαγές επισκέψεων. Μη θεωρήσει κανείς ότι μπαίνουμε στα βαθιά νερά της Ελληνοτουρκικής διαφοράς. Αυτό δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  Είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι διαφορετικοί οι ρόλοι. Όμως, το να υπάρχει μια κατανόηση, να υπάρχει ένα καλό κλίμα, να υπάρχει ύφεση, αυτό είναι κάτι που το επιδιώκουμε όλοι».