Απειλές Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Αν κάνεις το λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι

Απειλές Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Αν κάνεις το λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι

Την τουρκική ρητορική της έντασης συνέχισε με νεότερες δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «αν κάνεις λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι» και επικαλέστηκε τους πυραύλους Tayfun λέγοντας «θα μείνουμε ακίνητοι αν στρατιωτικοποιήσετε τα νησιά;».

Όπως αναφέρει το Anadolu,  κατά τη διάρκεια ομιλίας του  στην τελετή εγκαινίων της Πανεπιστημιούπολης Εσενγιούρτ που πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμη πλατεία ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία.  Η Τουρκία παρήγαγε έναν πύραυλο που ονομάζεται Tayfun. Κι αν αυτό χτυπήσει την Αθήνα; Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, να είσαι έξυπνος. Αν στρατιωτικοποιήσεις  τα νησιά, θα μείνουμε ακίνητοι; Ο Μητσοτάκης ξέρει καλά ότι αν προσπαθήσεις να κάνεις λάθος, οι τρελοί Τούρκοι θα έρθουν. Εάν συμπεριφέρεστε έξυπνα, δεν έχουμε καμία δουλειά μαζί σας».

 

Νωρίτερα, σε αιχμηρές δηλώσεις κατά του Έλληνα πρωθυπουργού για τις αναφορές του στα ελληνοτουρκικά από το Νταβός και σε προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι δηλώσεις του δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν τη μοίρα της περιοχής».

Ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τη στάση της Τουρκίας, κατηγορώντας ξανά την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τη συνθήκη της Λωζάνης και στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου.  «Διαπιστώνουμε πως οι όροι της Λωζάνης και όσα αφορούν τα νησιά, δεν εφαρμόζονται από τους Έλληνες αξιωματούχους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο «δεν μπορεί να υπάρχει στρατιωτικοποίηση των νησιών. Αλλά αυτοί τα νησιά τα στρατιωτικοποιούν. Και με τις ενέργειες αυτές κάνουν αντίθετα βήματα στη συνθήκη της Λωζάνης και τις άλλες συμφωνίες» για να διαμηνύσει πως «εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα, απαντάμε στα διεθνή φορά αυτά που πρέπει».

«Κι εκείνοι θα κάνουν όσα πρέπει», συμπλήρωσε.

Δεν άφησε ασχολίαστο και το δημοσίευμα του The Economist, λέγοντας πως «το μέλλον της Τουρκίας το καθορίζει το βρετανικό περιοδικό; To καθορίζει ο λαός μου. Και στην Τουρκία γίνεται αυτό που λέει ο λαός μου. Tη μοίρα της Τουρκίας δεν μπορεί να την καθορίσει το βρετανικό περιοδικό».

Οργισμένη αντίδραση Αλτούν κατά του «The Economist»

Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση του Διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν προκάλεσε το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού «The Economist» για τον Ταγίπ Ερντογάν που είχε  τίτλο «Η ελλοχεύουσα δικτατορία της Τουρκίας».

Με μια σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο Αλτούν επιτίθεται με σφοδρότητα τόσο κατά του περιοδικού, όσο και κατά των δημοσιογράφων του, κάνοντας λόγο για «κλισέ, παραπληροφόρηση και αλαζονική προπαγάνδα» και για «ψεύτικη δημοσιογραφία», αποδίδοντας στους δημοσιογράφους «ανεξήγητο και ατελείωτο μίσος τους για τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρό μας».

Ειδικότερα, στις αναρτήσεις του ανέφερε:

«Άντε πάλι. Το “Economist” κυκλοφορεί εκ νέου την απεικόνιση της Τουρκίας με βάση την πνευματικά ράθυμη, βαρετή και εσκεμμένη άγνοια. Με κλισέ λόγια, παραπληροφόρηση και αλαζονική προπαγάνδα κηρύσσουν το τέλος της τουρκικής δημοκρατίας».

«Οι τεχνικές τους μάρκετινγκ με εξωφρενικούς τίτλους και προκλητικές εικόνες μπορούν να τους βοηθήσουν να πουλήσουν τα λεγόμενα περιοδικά τους. Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι πρόκειται για ψεύτικη δημοσιογραφία που βασίζεται σε φτηνή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση».

 

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του περιοδικού ο Αλτούν συνεχίζει:

«Ο τουρκικός λαός έχει επανειλημμένα επιδείξει τη δέσμευσή του στη δημοκρατία, την ισότητα και την ελευθερία. Το πολιτικό μας σύστημα έχει επιβιώσει από πολλές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, όταν ο λαός μας έχυσε το αίμα του για να προστατεύσει τη δημοκρατία μας».

«Όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε οι πολίτες μας να αντισταθούν στους πραξικοπηματίες, η απάντηση του έθνους μας σε αυτό το κάλεσμα. Ήταν ένα μάθημα αιώνων. Οι λεγόμενοι δημοσιογράφοι και συντάκτες του Economist προφανώς ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να κάνουν σωστή δημοσιογραφία για τον αγώνα του λαού μας για τη δημοκρατία μας».

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ανεξήγητο και ατελείωτο μίσος τους για τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρό μας, ο οποίος κέρδισε όλες τις εκλογές στις οποίες συμμετείχε. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τον κόπο να ερευνήσετε πώς και γιατί ο τουρκικός λαός εμπιστεύεται τον Ερντογάν, ποιος πρέπει να σας πάρει στα σοβαρά;».

«Έχουμε μια πολύ ζωντανή δημοκρατία και ο λαός μας αγκαλιάζει πολύ έντονα το πολιτικό της σύστημα. Η χώρα μας οδεύει προς μια εκλογική περίοδο όπου διεξάγονται έντονες συζητήσεις. Η χώρα μας έχει μια πραγματικά δημοκρατική πολιτική. Η αντιπολίτευση αγωνίζεται να καθορίσει τη στρατηγική της εδώ και μήνες».

«Είμαι πεπεισμένος ότι (το Economist) δεν θα μπει ποτέ στον κόπο να κάνει αναφορά για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Τουρκία. Θέλω απλώς να προειδοποιήσω τους ανυποψίαστους αναγνώστες, για τη θλιβερή κατάσταση του περιοδικού».

 

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερα δημοσιεύματά του το The Economist είχε ασχοληθεί με το ρόλο του Ενρτογάν στην Τουρκία, με εξώφυλλά που ανέγραφαν: «Η διολίσθηση της Τουρκίας προς τη δικτατορία». «Δημοκράτης ή σουλτάνος;» και «Η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη».