Κυρ. Μητσοτάκης στο Νταβός: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία

Κυρ. Μητσοτάκης στο Νταβός: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία εξέφρασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησής του σε πάνελ στο Νταβός, τονίζοντας ότι «πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο». 

Ειδικότερα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Φαρίντ Ζακαρία για το Καστελόριζο και για το εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, παρότι έχουμε δει πολλή ένταση τα τελευταία τρία χρόνια».

Ο ίδιος επισήμανε πως «πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία σαν λογικοί ενήλικες και να λύσουμε τις βασικές μας διαφορές όπως είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας».

 

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως «το κάναμε με την Ιταλία και θα το κάνουμε με την Αλβανία» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας ότι «δεν απειλείς τους γείτονές σου, αφήνεις ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι ποτέ βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους». «Δεν είναι καλή προσέγγιση γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη», πρόσθεσε.

«Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;» διερωτήθηκε και υπενθύμισε την εισβολή στην Κύπρο. «Είχαμε εισβολή και ένα μέρος του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, που θα είναι περίπου την ίδια στιγμή στις δύο χώρες, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ένταση και να διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

Συμπλήρωσε πως δυστυχώς «έχουμε έναν δύσκολο γείτονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας».

«Δεν το θεωρώ απίθανο να βρούμε μια λύση με τον κ. Ερντογάν. Αλλά υπάρχουν ζητήματα εκτός συζήτησης-π.χ. η κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή η συμφωνία με τη Λιβύη, που αγνοεί τα δικαιώματα της Κρήτης. Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε πραγματικά θέματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις. Αλλά, αν διευρύνουμε τη συζήτηση σε θέματα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, δεν θα βρούμε λύση» υπογράμμισε ακόμα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «ο κ. Ερντογάν δεν βοηθά τη Συμμαχία, σε μια περίοδο που πρέπει να είναι αρραγής. Και, παράλληλα, δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχουμε διαρροή σε αυτό το μέτωπο».

Για την οικονομία και τις εκλογές

Στο μέτωπο της Οικονομίας ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι για φέτος αναμένει ανάπτυξη 2% και τόνισε πως η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας «με μια ξεκάθαρη εντολή, να μετασχηματίσουμε την οικονομία, να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση κατά της γραφειοκρατίας, και να προχωρήσουμε στον πράσινο μετασχηματισμό».

«Ελπίζουμε όμως τώρα ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία, με δεδομένο ότι εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφορικά με το πότε θα γίνουν οι εκλογές είπε: «Θα πάω σε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη».

«Πολλές από τις πολιτικές που ακολουθήσαμε ήταν προοδευτικές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και ταυτόχρονα να στηρίζουμε τους αδύναμους. Στις επόμενες εκλογές οι Έλληνες θα συγκρίνουν τέσσερα χρόνια μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης και τέσσερα χρόνια μιας δικής μας κυβέρνησης. Αν κερδίσουμε, που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε, θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μια εκλογική διαδικασία που θα πρέπει να προσέξουν και στο εξωτερικό» ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα παλιά διλήμματα Αριστεράς - Δεξιάς δεν είναι πια σχετικά, όσο η διαιρετική τομή ανάμεσα λαϊκιστών και πραγματιστών, προοδευτικών δημοκρατών» υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία 3,5 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, πολύ οδυνηρά. Παράδειγμα ο κορονοϊός, αλλά, όταν κοιτάς πίσω και όταν απευθύνεσαι στους πολίτες για να επανεκλεγείς, λες ότι έκανες το καλύτερο δυνατό, παραδέχεσαι τα λάθη σου και κοιμάσαι καλά το βράδυ».

Για μεταναστευτικό, ακρίβεια

Για το μεταναστευτικό τόνισε πως στην Ελλάδα έγινε πρόβλημα το 2015, «όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική ανοιχτών συνόρων», αλλά τώρα «έχουμε μειώσει τις ροές κατά 90%». 

Εμείς, συνέχισε, «είπαμε από την αρχή ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας και οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά όπου υπήρχαν μετανάστες είναι ικανοποιημένες» και πρόσθεσε πως «έχουμε εφαρμόσει μια σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και αν δείτε την εσωτερική συζήτηση στην Ελλάδα, θα δείτε ότι πρόκειται για non issue» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στην ακρίβεια και ιδιαίτερα στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «η διάκριση είναι ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν σε πραγματισμό και στη δημοκρατία και σε αυτούς που υπόσχονται το φεγγάρι με τ’ άστρα και παράλληλα υποβαθμίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς», και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά με τις αγορές στο σούπερ μάρκετ».

Υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος ηγέτης στην ΕΕ που ζήτησε πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου και πως αν είχε η ΕΕ κινηθεί νωρίτερα θα «είχαμε γλιτώσει χρήματα» και τόνισε πως «έχουμε γεωπολιτική υποχρέωση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: Μπαράζ συναντήσεων με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες

Στην οικονομία το βάρος της πρώτης συνέντευξης Μητσοτάκη ενόψει εκλογών