Συνεχίζει να προκαλεί η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, αρνούμενη να χρησιμοποιήσει την επίσημη ονομασία της χώρας, με τον πρωθυπουργό, αυτή τη φορά, να κάνει χρήση του όρου «Μακεδονία» στις επίσημες συναντήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχους.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνάντηση του με τον πρέσβη της Αυστρίας Μάρτιν Πάμερ, έγραψε στο Facebook:
«Χθες, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Τίμτσο Μούτσουνσκι, είχαμε συνάντηση με τον Αυστριακό Πρέσβη Μάρτιν Πάμερ. Ευχαρίστησα τον κ. Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η "Μακεδονία" από την Αυστρία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι άριστες σχέσεις "Μακεδονίας" και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε επίσης το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, είχε και εκείνη αποκαλέσει «Μακεδονία» τη χώρα κατά την ορκωμοσία της. Τότε, ο Μιτσκόσκι είχε τονίσει πως αποτελεί «ατομικό δικαίωμα του να χρησιμοποιεί τους όρους Μακεδονία και Μακεδονικός και προτρέπει το ίδιο να κάνει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του VMRO χαρακτήρισε τη στάση της νέας προέδρου «αξιοπρεπή» και πρόσθεσε ότι περίμενε συγχαρητήρια από το νότιο γείτονα.
Ειδικότερα, ο Μιτσκότσκι είχε δηλώσει ότι «δεν περιμένω οι σχέσεις των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικές επίδειξης ισχύος, περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, σε κανέναν μας δεν αρέσει αυτή η συμφωνία.»
Ο Μιτσκόσκι πρόσθεσε δε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μέρος των θεσμών, του Συντάγματος και των νόμων» και είναι δικαίωμά του το πώς θα αποκαλεί τη χώρα του δημοσίως και στα μέσα ενημέρωσης.
«Περιμένω ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία και τη λέξη μακεδονικός, γιατί σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία παραβίαση και χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον, αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο».