Νετανιάχου: Πιέσεις σε Ρούμπιο για τη μη πώληση F-35 στην Τουρκία
(AP Photo/Ohad Zwigenberg,Pool)
(AP Photo/Ohad Zwigenberg,Pool)
Middle East Eye

Νετανιάχου: Πιέσεις σε Ρούμπιο για τη μη πώληση F-35 στην Τουρκία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ασκήσει πιέσεις στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο για τη μη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου F-35 στην Τουρκία, αναφέρει το βρετανικό Middle East Eye, επικαλούμενο δύο ανώτερους δυτικούς αξιωματούχους και έναν τρίτο αξιωματούχο.

Ο Νετανιάχου έθεσε το θέμα σε τηλεφωνήματα με τον Ρούμπιο τους τελευταίους δύο μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τον Μάρτιο, το Fox News ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ανοιχτός στο να συμπεριλάβει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, εάν οι δύο πλευρές μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για να καταστήσουν μη λειτουργικές τις ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικές συστοιχίες S-400 της Τουρκίας.

Βουλευτής των Δημοκρατικών: Τα F-35 δεν θα πάνε στην Τουρκία, θα προστατεύσουμε την στρατηγική υπεροχή της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός βουλευτής των Δημοκρατικών, Γκέγκορι Μικς, απέρριψε κατηγορηματικά την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, με την Τουρκία να επιδιώκει την επανεκκίνηση της διαδικασίας με διπλωματικά μέσα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εθνικιστικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Turkiye.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ελληνικής διασποράς στη Νέα Υόρκη, ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε έμφαση στη στρατηγική ευθυγράμμιση ΗΠΑ και Ελλάδας και δήλωσε ότι δεν τίθεται λόγος για την επανεκκίνηση παράδοσης F-35 στην Τουρκία. «Τα F-35 δεν θα πάνε στην Τουρκία.

Θα προστατεύσουμε την στρατηγική υπεροχή της Ελλάδας», δήλωσε ο Μικς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «η ελευθερία, η ισότητα και δημοκρατία» είναι οι κοινές αξίες των δύο χωρών.