Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής για να ανεβάσει το θερμόμετρο απέναντι στην Ελλάδα, πιεσμένος από πολλές πλευρές. Έχοντας επιλέξει να συμπορεύεται με τον επικεφαλής των υπερεθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Ερντογάν επιλέγει συχνά να αποπειράται να βρει μία λύση στα αδιέξοδά του, στοχοποιώντας την Ελλάδα.
Από τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να δώσει το φιλί της ζωής στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που μέχρι τότε φαινόταν πως δεν θα μπορούσε καν να μπει στην τουρκική Βουλή, ο γηραιός πολιτικός δίνει τον τόνο για τη στάση του τουρκικού καθεστώτος. Όταν ο Μπαχτσελί ξεκίνησε να σκιαμαχεί απέναντι στην Ελλάδα, με αφορμή τα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, ο Ερντογάν ήταν επόμενο να ακολουθήσει.
Ο Ερντογάν βέβαια αντιμετωπίζει ήδη αρκετά προβλήματα από την οικονομική κρίση που πλήττει τη γειτονική και τη δυσκολία διαβίωσης ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού. Η αντιπολίτευση έχει φέρει στο προσκήνιο τα παιχνίδια του Ερντογάν με τους μετανάστες, καθώς αποτελεί ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει φθορά στον κυβερνητικό συνασπισμό του Τούρκου προέδρου.
Άλλωστε, κατά τη διάρκεια των ρητορικών επιθέσεών του προς την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν σαφής προς τους υποστηρικτές τους, πως η μεγάλη μάχη θα δοθεί σε εννέα μήνες, δηλαδή στις προγραμματιζόμενες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας. «Είστε έτοιμοι να δώσετε τον αγώνα πόρτα-πόρτα», ρώταγε χαρακτηριστικά το κοινό του ο Ερντογάν, λίγο μετά από τις αναφορές του για τα θύματα του πολέμου του 1922 στο Αφιόν Καραχισάρ.
Η ανησυχία του Τούρκου προέδρου για τις επόμενες εκλογές ήταν έκδηλη, καθώς σίγουρα έχουν έρθει στα χέρια του οι δημοσκοπήσεις όπου δείχνουν πως η δημοτικότητα του έχει φθαρεί. Κάθε λίγο άλλωστε αναφερόταν στη στήριξη που χρειάζεται από τους «υπηκόους» του τον επόμενο χρόνο.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα το καθεστώς είχε επιδοθεί στις αιτιάσεις περί δήθεν παρενοχλήσεων τουρκικών αεροσκαφών από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας, καλλιεργώντας το κλίμα εναντίον της Ελλάδας. Ως συνήθως ο τουρκικός Τύπος φρόντισε να υπερθεματίζει παραθέτοντας πιθανές αντιδράσεις που θα έπρεπε να προχωρήσουν οι Τούρκοι πολιτικοί, πλειοδοτώντας σε λαϊκισμό και χτίζοντας το έδαφος για τη στοχοποίηση της Ελλάδας.
Ο Μπαχτσελί άλλωστε δεν χάνει ευκαιρία για να ανέβει πάνω στο κύμα του ανθελληνικού παραληρήματος, υιοθετώντας τα συνθήματα και τα τσιτάτα που βλέπει κανείς στις τουρκικές εφημερίδες. Ο Ερντογάν βέβαια ακολουθεί σχεδόν κατά πόδας τον κυβερνητικό του εταίρο, καλώντας τους Τούρκους σε έναν νέο ιερό πόλεμο, όπως το 1922, τότε που κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση απέναντι στους Έλληνες, που είχαν (και έχουν όπως υπονοεί) στον πλευρό τους τη Δύση.
Ο Τούρκος πρόεδρος φέρει βαρέως πως δεν έχουν υλοποιηθεί τα σχέδια του καθεστώτος στο Αιγαίο, ενώ η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχει προκαλέσει αλλαγή των δεδομένων.