Την έλευση στην Ελλάδα των πρώτων έξι Rafale τις επόμενες ημέρες, γνωστοποίησε, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ανέφερε ότι η δεύτερη εξάδα των Rafale θα παραδοθεί μέσα στο 2022 και η τρίτη το 2023, ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα προμηθευτεί και άλλα 6 καινούργια Rafale και για το λόγο αυτό, τα αρμόδια επιτελεία είναι σε διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο.
Ο υπουργός τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν την παρουσία τους, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
«Οι υπαρκτές και εκδηλωθείσες υβριδικές απειλές, οι προκλήσεις και τα προβλήματα ασφαλείας δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό. Αντιθέτως, απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα σηματοδοτούν οι προβλέψεις των πιστώσεων Άμυνας για το 2022. Ειδικότερα για την αύξηση των πιστώσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν είναι ένας ανταγωνισμός εξοπλισμών αλλά ένας αγώνας δρόμου για να καλυφθούν κενά ετών, στην ανανέωση και αναβάθμιση οπλικών συστημάτων.
«Προχωρήσαμε σε αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από τα 3,35 δισ. ευρώ συνολικά για την Άμυνα το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον, με τον προϋπολογισμό του 2022, στα 6,39 δισ. ευρώ, με την επιφύλαξη περαιτέρω ενίσχυσης, κατά τη διάρκεια του 2022, όπως είχε γίνει και πέρυσι, από το ειδικό αποθεματικό, σε συνεργασία πάντοτε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που τόνισε ότι πρόκειται για μια ετήσια αύξηση που αγγίζει το 17,5%, που επαναφέρει τον προϋπολογισμό του υπουργείου για πρώτη φορά, στο ύψος των προ κρίσης προϋπολογισμών του υπουργείου.
Ειδικά για τους εξοπλισμούς, ο υπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατ. ευρώ, αύξηση 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν είναι μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία ούτε ανταγωνισμός εξοπλιστικών» αλλά «ένας αγώνας δρόμου για να καλυφθούν κενά ετών».
Παράλληλα, όπως ανέφερε, προς συμβασιοποίηση βαίνει και το φιλόδοξο πρόγραμμα για τις 3 φρεγάτες Belharra που θα ενισχύσουν τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού και θα το οδηγήσουν στη νέα εποχή και θα δρομολογήσουν τη μοίρα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, το υπουργείο σε λίγο καιρό θα ενημερώσει τη Βουλή για τις τέσσερις νέες κορβέτες. Εντός του επόμενου έτους παραδίδεται και η τελευταία πυραυλάκατος νούμερο 7.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των F-16 block 50, σημειώνοντας ότι για λόγους διαφάνειας θα οδηγηθεί προς έγκριση στη Βουλή, με νέα σύμβαση. Την ερχόμενη Τρίτη δε, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα κληθεί να εγκρίνει το κατακυρωτικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη σύμβαση των μεταγωγικών τύπου C27, ώστε να αρχίσουν να έρχονται ανταλλακτικά το νέο έτος.
Αναφερόμενος στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι είναι μια στρατηγική παρέμβαση για το μέλλον του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, «γιατί καινούργια Rafale, χωρίς άριστα εκπαιδευμένους χειριστές, δεν γίνεται». Το Φεβρουάριο στην Καλαμάτα θα εγκαινιαστούν τα δύο πρώτα κτίρια υποδομών, στο ένα θα μπει ένας σύγχρονος εξομοιωτής και ένα δεύτερο που θα χρησιμοποιηθεί ως υπόστεγο και αποθήκη υλικών.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα εξοπλιστεί και με 7 καινούργια υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακής χρήσης, που τα δύο πρώτα θα παραληφθούν μέσα στο 2022.