Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου μίλησε στο Φόρουμ για τα «50 χρόνια ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και αναφέρθηκε στις ριζικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο διεθνές σκηνικό τις τελευταίες δεκαετίες, αναφέροντας παράλληλα ότι η εξωτερική πολιτική είναι θέμα ουσίας και όχι επικοινωνίας.
Παράλληλα, σχετικά με τη Μέση Ανατολή ανέφερε ότι «δεν έχει λύση, αλλά διαχείριση», επικαλούμενη σχετική ρήση του Κινέζου συναδέλφου της στον ΟΗΕ, ο οποίος της είπε αυτό ακριβώς για τα δύσκολα θέματα της διπλωματίας.
Η κ.Παπαδοπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι brand name, ενώ είναι μια μικρή χώρα, αλλά το brand name είναι ίσως το καλύτερο στον κόσμο και δεν πρέπει να αφήσουμε να τσαλακωθεί αυτό.
Είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν πάντα αρωγός προσπαθειών και δεν προκάλεσε εμπόδια σε άλλα κράτη, ενώ τόνισε ότι είναι μονόδρομος για την Ευρώπη η ενσωμάτωση των χωρών των Βαλκανίων. «Η διεύρυνση της ΕΕ και οι χώρες των Βαλκανίων είναι σαν δυο τρένα που δεν συναντήθηκαν στον ίδιο σταθμό», είπε και σημείωσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις, έχει σταθερές που είναι διαχρονικές.
Η κ. Παπαδοπούλου είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη σήμερα αντικατοπτρίζουν μια πραγματικότητα άλλης εποχής, και τόνισε ότι η Ελλάδα θα αποκομίσει από τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας την αίσθηση ότι όλες οι χώρες που έχουν διάφορα προβλήματα μπορούν να έχουν ένα αυτί να τους ακούσει. Η Ελλάδα, είπε η υφυπουργός Εξωτερικών, έχει πλήρη συνείδηση ότι δεν είναι υπερδύναμη, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να είναι φίλος χωρών που έχουν ανάγκη από φίλους.
Αναφερόμενη στο Μακεδονικό μίλησε για τις εμπειρίες της στην τότε ΠΓΔΜ και νυν Βόρεια Μακεδονία, και είπε ότι οι πολίτες αυτής της χώρας, έχουν διαφορετική ανάγνωση και ορισμό της δικής τους ταυτότητας, ενώ είπε ότι για πρώτη φορά αισθάνθηκα ότι είμαι εχθρός στα Σκόπια.
Τόνισε επίσης ότι με την Τουρκία έχουμε απτές διαφορές στον χάρτη, με τα Σκόπια όμως όχι, αφού οι διαφορές μας είναι άϋλες και δύσκολο να τις ορίσεις τραβώντας μια γραμμή. Είπε, επίσης, ότι κανείς δεν έχει αυταπάτες με την Τουρκία αλλά πρέπει να έχουμε μια επικοινωνία.
Προσέθεσε ότι κανείς δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων και των θέσεων του αλλά - όπως είπε - πρέπει να συνυπάρξουμε. Τέλος, αναφερόμενη στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο κατά τη θητείας της ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον, την χαρακτήρισε συγκλονιστική και χαρακτήρισε την αίσθηση από τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο ως μια μοναδική, την πιο συγκινητική στιγμή της θητείας της. Η κ. Παπαδοπούλου εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την προσφορά της, καθώς και το έργο των προκατόχων της πρέσβεων στην Ουάσιγκτον.