«Τι σημαίνει σήμερα Βόρεια Ήπειρος; Ξέρετε τι είναι η Βόρεια Ήπειρος; Είναι όπως εμείς να λέμε Νότια Αλβανία», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξή τους που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Mega, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη χρήση των προαναφερόμενων όρων.
Με αφορμή, μάλιστα, ερώτηση για αναφορές σε σχολικά βιβλία στην Αλβανία για «αλβανικές περιοχές» στην Ελλάδα, ο κ. Ράμα σχολίασε πως «αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν είναι σωστό γιατί δεν υπάρχουν αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές που ζούσαν Αλβανοί στο παρελθόν στην Ελλάδα όπως υπάρχουν περιοχές που ζούσαν και ζουν Έλληνες στην Αλβανία».
«Αν αυτό υπάρχει, είναι απολύτως ανακριβές γιατί ξέρετε μετά τρελαινόμαστε όλοι γιατί αρχίζουμε να ψάχνουμε στις πραγματικότητες του παρελθόντος και υπονομεύουμε το μέλλον μας. Το μέλλον μας πρέπει να καθορίσει πώς κοιτάμε την ιστορία. Το μέλλον μας το βλέπω κοινό σαν Ευρωπαίοι» συνέχισε ο Έντι Ράμα προσθέτοντας «τι σημαίνει αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα, δεν το ξέρω αυτό, όπως δεν ξέρω τι σημαίνει Βόρεια Ήπειρος».
Ερωτηθείς, δε, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και το αν αυτή περνάει από την Ελλάδα, ο κ. Ράμα απάντησε «σίγουρα η πορεία κάθε νεοεισερχόμενου περνάει από την πόρτα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και αναμφίβολα η Ελλάδα έχει λόγο όπως οι άλλοι. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην Αλβανία - καλώς ή κακώς. Εγώ θέλω αυτό να είναι για το καλό. Πιστεύω ότι όταν η Αλβανία ενταχθεί στην ΕΕ θα είναι καλό για την Ελλάδα γιατί θα είμαστε πιο δυνατοί».
Όσον αφορά τον Φρέντι Μπελέρης, ο Έντι Ράμα τόνισε ότι: «είναι απλώς ένα ζήτημα ανάμεσα σε πολλά άλλα», ενώ για την προσφυγή του ευρωβουλευτή της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπογράμμισε: «Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι και δικό μας δικαστήριο. Το δικαστήριο κάνει τη δουλειά του».
Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας μίλησε με τα καλύτερα για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο λέγοντας ότι είναι ένας σπάνιος άνθρωπος: «Μαλώσαμε μόνο μια φορά, αλλά για την αρχιτεκτονική και συγκεκριμένα για τον φράχτη της εκκλησίας. Του οφείλουμε πολλά»