Στην Αθήνα θα διεξαχθεί ο επόμενος -62ος- γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία. Οι σημερινές συνομιλίες διήρκησαν περίπου τρεις ώρες, χωρίς να γίνουν εκατέρωθεν δηλώσεις, ενώ η ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα. «Δεν αποφασίσαμε σήμερα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη», δήλωσε στο μεταξύ από τις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας, κάνοντας ειδική αναφορά στην έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας-Αγκυρας και στο γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία στις επίμαχες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
First round of exploratory talks between #Turkey and #Greece since 2016 have been completed today. #EastMed.
— Andrew Hopkins (@achopkins1) January 25, 2021
- Delegations pictured below
- Statement from Turkish side expected soon. pic.twitter.com/OXwNQi3r4S
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu στη συνάντηση αξιολογήθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν στους προηγούμενους 60 γύρους, συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις και τα βήματα που μπορούν να ληφθούν για αυτά τα θέματα για το μέλλον.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες αφορά στην ανάγκη οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Οι δύο αντιπροσωπείες έπιασαν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας. Στην τουρκική αποστολή συμμετείχαν ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών, και Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής είναι ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του είναι ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία.
Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ιμπραήμ Καλίν: Θέλουμε λύση για όλα τα προβλήματα και για το Αιγαίο
Το δικό του μήνυμα από την πλευρά της Τουρκίας έστειλε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συμμετείχε στις διερευνητικές.
«Έπειτα από 4,5 χρόνια, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν πάλι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Έχουμε την επιθυμία γι' αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα ενδιαφέρουν όλους», έγραψε στο twitter.
Türkiye ile Yunanistan arasında dört buçuk yıldır yapılmayan istikşafi görüşmeler bugün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Ege dahil tüm sorunların çözümü mümkündür ve bunun için irademiz tamdır. Bölgesel barış ve istikrar herkesin menfaatinedir. pic.twitter.com/fOdG410eLa
— Ibrahim Kalin (@ikalin1) January 25, 2021
DPA: Η ΕΕ «παγώνει» τα σχέδια επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας
Στο μεταξύ, οι σχεδιαζόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας δεν θα επιβληθούν προς το παρόν λόγω των τρεχουσών προσπαθειών για διευθέτηση της διαμάχης για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.
«Δεν αποφασίσαμε σήμερα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη», δήλωσε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας, μετά από διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ομολόγους του. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία στις επίμαχες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, την Δευτέρα ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Όλα αυτά είναι θετικά μηνύματα, τα οποία περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Mάας, συμπληρώνοντας ότι οι εξελίξεις δεν θα πρέπει τώρα να επιβαρυνθούν με αποφάσεις επιβολής κυρώσεων.
Όπως σημειώνει το DPA, oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν αποφασίσει αρχικά τον Δεκέμβριο να δρομολογήσουν περαιτέρω κυρώσεις για τις μη εξουσιοδοτημένες τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις θεωρούμενες ως παράνομες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην 'Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία 'Αντεμπαρ.