Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από νωρίς το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, περίπου 200 χλμ. νοτίως της νήσου Μεγίστης, όπου επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ παρακολουθείται από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία αλλά από δυο εμπορικά πλοία. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Υπενθυμίζεται η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis για σεισμικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, επικαλύπτοντας τα Οικόπεδα 4 και 5 και περιοχή κοντά στο σημείο που συναντώνται η Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ.
Στον χάρτη φαίνεται η θέση του Oruc Reis στις 08.45 το πρωί. Με κόκκινο φαίνεται η περιοχή της Navtex.
Η Navtex, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, δέσμευε μια μεγάλη περιοχή δυτικά της Κύπρου που επικαλύπτει και οριοθετημένη ΑΟΖ και μέρος της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis και τα συνοδευτικά σκάφη Ataman και Cengic από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Απριλίου 2020.
Εξάλλου, η Τουρκία και με το Μνημόνιο με την Λιβύη αμφισβητεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν θαλάσσια σύνορα και βεβαίως αμφισβητεί όλη την κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 νμ από τις ακτές. Χθες είχε υπάρξει ένα μπαράζ τουρκικών Navtex με τις οποίες η Τουρκία χαρακτήριζε άκυρες ελληνικές NAVTEX που είχαν δεσμεύσει περιοχές για ασκήσεις στην θάλασσα του Καστελόριζου, και νοτιοανατολικά της Κρήτης και συγχρόνως ανήγγειλαν τουρκικές ασκήσεις για τις ίδιες περιοχές.
Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από την 31η Ιανουαρίου του 1996 και την κρίση των Ιμίων.
Διαβάστε ακόμα:
- Τουρκία: Να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις μέχρι να λυθεί το Κυπριακό