Μια πρόγευση για το πως θα διαχειριστεί την επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό δίνει με το μπαράζ προκλήσεων τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία, ενώ το Σάββατο, στις εκδηλώσεις επετείου για τα 50 χρόνια από την τουρκική κατοχή, στην Κύπρο, θα παραστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την ίδια στιγμή στα κατεχόμενα θα βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η γείτονα χώρα ουσιαστικά προϊδεάζει για το πως θα προβάλλει την εισβολή στην Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ σήμερα, Παρασκευή, έφτασε στα κατεχόμενα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για να προετοιμάσει τις εκδηλώσεις που θα έχουν έντονο πολιτικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Γκιουλέρ, σε μια από τις συναντήσεις του θυμήθηκε να υποσχεθεί και πάλι την στήριξη των Τουρκοκυπρίων με όλες τις δυνάμεις της Τουρκίας βάσει των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας, όπως έκανε και πριν από 50 χρόνια, επισημαίνει ο Νίκος Μελέτης. Είπε χαρακτηριστικά, κάτι που ακούγεται αρκετά απειλητικό.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Τατάρ σε μια τους πολλές συνεντεύξεις που είχε δώσει τις τελευταίες ημέρες στο τουρκικό πρακτορείο Anatolu, κατηγορεί την Ελλάδα ότι θέλει να κάνει την Κύπρο 13ο νησί στα Δωδεκάνησα, υλοποιώντας το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, κυκλώνοντας την Τουρκία και για να στηρίξει και να πείσει αυτούς που πρέπει να βοηθήσουν παραπάνω τα κατεχόμενα.
Λέει και επιμένει για τη μεγάλη στρατηγική σημασία που έχει το ψευδοκράτος για την Τουρκία και για τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την εμπέδωση της γαλάζιας πατρίδας, όπως ανέφερε η δημόσια τηλεόραση.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρεθεί σε εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο για την εισβολή του Αττίλα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού αναμένεται να συνδυαστεί με μηνύματα, ιδιαίτερα για επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό.
Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναμένεται να σταθεί στα όσα έγιναν και στα όσα πρέπει να υλοποιηθούν από εδώ και στο εξής, προτάσσοντας την επίλυση του Κυπριακού μέσα από τον διάλογο των δύο πλευρών, με γνώμονα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ελλάδα και Κύπρος κινούνται απορρίπτουν την προσπάθεια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους που επιδιώκουν τη σύσταση δύο κρατών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα.
Είναι ενδεικτικό πως κατά την άφιξή του στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία έλαβαν μέρος ηγέτες από 44 χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε: «Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από επτά ημέρες είχε πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον οποίο έθεσε το θέμα υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη. Ακόμη, χαρακτήρισε ως μη αποδεκτή την κατάσταση ζητώντας να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό έδωσε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μετά την επανεκλογή της, τονίζοντας πως η Κύπρος δεν είναι μία ξεχασμένη γωνία της ΕΕ. «Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι οι προκλήσεις μας, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Πενήντα χρόνια τουρκικής κατοχής
Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, που αποτελεί μια από τις πιο τραγικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό υπογραμμίζοντας τις κόκκινες γραμμές.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επιστρέφει στην προκλητική ρητορική και ετοιμάζει μεγάλη «φιέστα» στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου παρουσία Ερντογάν.
Μισό αιώνα μετά, οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή και συντηρούν την κατοχή είναι ασήκωτες, δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του Αττίλα.
«Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα στην χώρα μου. Μια πραγματικότητα που καθιστά αδήριτη την ανάγκη τερματισμού του σημερινού απαράδεκτου status quo και επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα είναι εντός του πλαισίου των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών» αναφέρει.
Λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε επί βρετανικού εδάφους το Κυπριακό ως ζήτημα παράνομης κατοχής. «Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού, διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης συνιστά κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Πυξίδα μας παραμένει η επανένωση του νησιού στο πλαίσιο που οριοθέτησαν οι αποφάσεις του ΟΗΕ».
Με μια εξαιρετικά προκλητική ανάρτηση, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας θυμήθηκε την επωδό του Ταγίπ Ερντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», μιλά για δήθεν «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην παρέλαση, προαναγγέλλοντας την παρουσία 50 πλοίων στα ανοικτά του νησιού.
«Μη με φωνάζεις τόσο εγκάρδια… Μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ… Στην 50ή επέτειο της «Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης» τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και βετεράνους του ηρωικού μας στρατού που έθεσαν τέλος στην καταπίεση των Τούρκων συμπατριωτών μας στην Κύπρο» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το Υπουργείο Άμυνας Τουρκικής Προεδρίας.
«Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες, επιτάσσει η Ελλάδα να είναι έτοιμη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2030, για όλες τις πιθανές εξελίξεις και απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική δύναμη τυχόν απειλήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Στο μεταξύ, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ζητά τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στην απάνθρωπη απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού και να αναγνωρίσει την "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου" όπως της αξίζει» αναφέρει το Ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.