Συνάντηση Γεραπετρίτη - Μπλίνκεν: Η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα διαστημικής συνεργασίας «Artemis»
ΕΡΤ
ΕΡΤ

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Μπλίνκεν: Η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα διαστημικής συνεργασίας «Artemis»

Την προσχώρηση της Ελλάδας στις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis Accords» υπέγραψαν πριν από λίγο στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν.

Σημειώνεται πως μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι θεματικές που κάλυψε ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος είναι οι Περιφερειακές Εξελίξεις, η Άμυνα και Ασφάλεια, οι Ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφαρμογή του Νόμου και η Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, το Εμπόριο και οι Επενδύσεις, οι Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Γ. Γεραπετρίτης: Η αμυντική συνεργασία με τα F-35 αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

«Θα ήθελα να αναφερθώ στον ορισμό της λέξης στρατηγικός. Ο στρατηγικός διάλογος είναι ένα μέσο για να ενισχύσουμε την πολιτική που βασίζεται σε κοινές αξίες και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα υπογράφουμε αυτές είναι συμφωνίες Άρτεμις που θα μας επιτρέψουν να είμαστε μαζί, ενωμένοι να συνυπάρχουμε και στο διάστημα.

Αυτή η συνεργασία είναι σημαντική, περισσότερο από ποτέ και το λέω αυτό δεδομένων των προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι πολιτικές προκλήσεις αλλά και η πανδημία που απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σχετικά με τις συγκρούσεις, αναφέρομαι στην Ουκρανία, στο νότιο Καύκασο, στη Γάζα, στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν πολύ πιο διευρυμένες επιπτώσεις και απαιτούν διεθνή συνεργασία.

Είναι η επιτομή της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων και θεσμών όσο και ενίσχυση της διατλαντική συνεργασίας είναι εξέχουσας σημασίας και είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας ένα από τα πιο πεπειραμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα στηρίξουμε την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, είμαστε σε θέση χάρη σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά για να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες του Άντονι Μπλίνκεν να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης που βρίσκονται οι Παλαιστίνιου και την ενισχυτή ανθρωπιστική βοήθεια προς αυτούς είναι καθοριστικές.

Σήμερα το πρωί είχα μία συζήτηση με τον Τζον Κέρι και ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ πόσο κοινά σημεία μας ενώνουν, πόσες κοινές απόψεις έχουμε και οι δύο.

Αναφορικά με τις απευθείας ξένες επενδύσεις, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητά τους για εμάς. Η Αμερική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία, με τα F-35 αποδεικνύεται το βάθος της συνεργασίας μας και υπό το φως όλων των προαναφερθέντων, θα ήθελα να σας πω ότι ΗΠΑ και Ελλάδα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να συμβάλλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αναφερόμενος στους πολύ σημαντικούς θεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς που ενισχύουν το στρατηγικό διάλογο και να πω ότι οι Έλληνες της διασποράς, οι Έλληνες της Αμερικής είναι οι φάροι αυτής της συνεργασίας αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω και τη σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Σήμερα για την ελληνική γλώσσα είναι σπουδαία μέρα και γι’ αυτό θέλω να ολοκληρώσω με κάποιες οικουμενικές ελληνικές λέξεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία σας και ανυπομονώ να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τις ενέργειες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ούτως ώστε να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και την οικουμενικές αξίες σε όλο τον κόσμο».

Μπλίνκεν: «Οι χώρες μας συνεργάζονται. Τώρα προάγουμε τη συνεργασία μας σε νέα σύνορα»

Επίσης, σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν, Στο πλαίσιο του 5ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Αρχικά, ο Μπλίνκεν τόνισε:

«Οι χώρες μας συνεργάζονται, στηρίζουν την Ουκρανία, αντιμετωπίζουν τους αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκρίνονται στις φυσικές καταστροφές, υπερασπίζονται την Ατλαντική Συμμαχία, ενισχύουν το ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προσφέραμε τα F-35, συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και τώρα προάγουμε τη συνεργασία μας σε νέα σύνορα. Με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών «Άρτεμις», η Ελλάδα γίνεται πλέον μέλος μιας ευρύτερης ομάδας χωρών που έχει ως στόχο την ασφαλή εξερεύνηση του διαστήματος. Θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον του διαστήματος».

Και κλείνοντας, είπε: «Είμαι ευγνώμων που σας υποδέχομαι εδώ», ενώ μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «τα πάντα ξεκίνησαν από την Ελλάδα».