Σε σαφέστερο πλαίσιο και πιο ξεκάθαρο οδικό χάρτη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, οδήγησε η σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, καθώς σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές τέθηκαν οι προτεραιότητες για τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το σημαντικότερο ζήτημα για την Ελλάδα είναι φυσικά το όνομα αλλά και η ισχύς τους, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι η νέα ονομασία θα χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό – erga omnes – κι ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι αυτό είναι το πιο δύσκολο ζήτημα των διαπραγματεύσεων ωστόσο υπήρξε πρόοδος καθώς πΓΔΜ και Ελλάδα κωδικοποίησαν τα ζητήματα που απασχολούν κάθε πλευρά και έθεσαν τις κατάλληλες προτεραιότητες επ'' αυτών.
«Πρόκειται για βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη λύση, αλλά αυτό θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες, μέχρι την επόμενη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ μετά το Πάσχα. Αν υπάρξει πρόοδος και υπάρξουν θετικές απαντήσεις θα μπορούσε να γίνει συνάντηση των δυο πρωθυπουργών», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Όπως επισημάνθηκε, στη σημερινή συζήτηση επί των προτάσεων των δύο πλευρών, αλλού υπήρξε συμφωνία, αλλού χρειάζονται διευκρινίσεις και αλλού διαπιστώθηκαν διαφορές. «Χρειαζόμαστε ουσιαστικές αποφάσεις που θα λύσουν τον Γόρδιο Δεσμό, πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός, χωρίς απόλυτη νίκη, ούτε απόλυτη ήττα για κανέναν».
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ειπώθηκε προς τον Ν. Ντιμιτρόφ ότι ένα σύνθετο όνομα είναι καλύτερο από το σημερινό προσωρινό...
Τέλος, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε και αλλαγή του άρθρου 49 του Συντάγματος της πΓΔΜ, το οποίο αναφέρεται σε « μακεδονικό λαό σε γειτονικές χώρες» ώστε να αποφεύγονται παρανοήσεις.