Με NAVTEX για πραγματοποίηση ασκήσεων στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου εντός του FIR Αθηνών, συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα, ενώ με ένα μπαράζ ΝΟΤΑΜ δηλώνει ότι δεν υφίστανται οριοθετημένα και συμφωνημένα σύνορα στο Αιγαίο.
Η Άγκυρα χθες με την NAVTEX 611/16 δέσμευσε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, σημεία της οποίας βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών, για πραγματοποίηση ασκήσεων στις 6 και 7 Οκτωβρίου, σε μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων.
Την ίδια στιγμή ένας πραγματικός πόλεμος ανταλλαγής ΝΟΤΑΜs έχει ξεσπάσει μεταξύ των δυο χωρών με αντικείμενο την αμφισβήτηση της Τουρκίας για την ελληνική Ζώνη ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση αλλά και για την αρμοδιότητα έκδοσης ΝΟΤΑΜ, που παρά τις απαντήσεις των ελληνικών άρχων η Άγκυρα επιμένει τόσο στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και στην αμφισβήτηση ύπαρξης συνόρων μεταξύ των δυο χωρών.
Με την ΝΟΤΑΜ Α4310/16 οι τουρκικές αρχές απορρίπτουν την ελληνική απάντηση και δηλώνουν ότι το μέρος που αναλογεί στο FIR Κωνσταντινούπολης μεταξύ του σημείου 360456N 0295958E (στο νότιο τμήμα στην περιοχή Καστελόριζου) και των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων δεν αποτελούν με οποιονδήποτε τρόπο οριοθέτηση οποιουδήποτε είδους συνόρων μεταξύ των σχετιζόμενων χωρών ή διμερώς συμφωνημένη πρακτική. Η συγκεκριμένη γραμμή είναι απολύτως θεωρητική και εξυπηρετεί αποκλειστικά λόγους αεροπλοΐας και συνεπώς κάθε πληροφορία που περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα σημεία σε αυτή την περιοχή του FIR είναι ψευδής.
Η Αθήνα είχε προηγουμένως δηλώσει ότι το όριο του FIR Κωνσταντινούπολης ταυτίζεται με τα δυτικά τουρκικά σύνορα.
Οι ελληνικές αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α2144/16 απαντώντας στην Τουρκία δηλώνουν ότι το όριο των FIR Αθηνών και Κωνσταντινούπολης στην γραμμή που ενώνει τα δυο σημεία 404500N 0261000E και 360500N 0300000E έχει καθορισθεί από τις περιφερειακές συμφωνίες του ICAO με την συμμετοχή και την έγκριση της Τουρκίας. Επίσης επισημαίνεται ότι στην «Περιφερειακή συμφωνία Αεροναυτιλίας που έγινε στην δεύτερη περιφερειακή συνάντηση της Μέσης Ανατολής (Κωνσταντινούπολη 1950) συμφωνήθηκε ότι τα όρια των δυο FIR μεταξύ των δυο συγκεκριμένων συντεταγμένων ακολουθούν τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Η Συμφωνία αυτή εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του ICAO στις 14 Δεκεμβρίου 1950».
Η ελληνική ΝΟΤΑΜ αναφέρει επιπροσθέτως τα συγκεκριμένα όρια μεταξύ των δυο FIR απεικονίζονται και στον Χάρτη 7 που είναι συνημμένος στην Περιφερειακή Αεροναυτική Συμφωνία που έγινε στην τρίτη Περιφερειακή Διάσκεψη (Παρίσι 1952) και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του ICAO στις 23 Ιουνίου 1952
Αναπτύσσοντας την πλήρη επιχειρηματολογία της Ελλάδας η ΥΠΑ στην συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ αναφέρει ακόμη ότι στην Ελλάδα ανατέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες από τον ICAO (Air Traffic Management -ATM) και για τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR ) εντος του FIR Αθηνών όπως έχει αποτυπωθεί στους αεροναυτικούς χάρτες του ICAO και αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Και η ελληνική ΝΟΤΑΜ καταλήγει ότι η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4310/16 «δεν έχει βάση και δεν μπορεί να παράξει διεθνώς νόμιμα αποτελέσματα εντος του FIR Αθηνών και είναι χωρίς ισχύ και εγκυρότητα (null and void).
Η μόνη έγκυρη και σε ισχύ ΝΟΤΑΜ εντος του FIR Αθηνών είναι αυτή που εκδόθηκε από την Ελλάδα…» (σ.σ. αναφορά στην ΝΟΤΑΜ για Έρευνα και Διάσωση Α2137/16).
Οι ελληνικές αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α2138/16 απορρίπτουν την τουρκική ΝΟΤΑΜ με την οποία δέσμευε περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, και δηλώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στο FIR Αθηνών οπού η μοναδική αρμόδια αρχή για να εκδίδει ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολίτικης Αεροπορίας. Συνεπώς η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α4258/16 εκδόθηκε χωρίς κανέναν προηγούμενο συντονισμό μεταξύ των δυο χωρών και επομένως είναι «null and void» σε όσα μέρη αφορούν τις περιοχές του FIR Αθηνών.
Σχετικά με την τουρκική ΝΟΤΑΜ του περασμένου Σαββάτου η οποία αμφισβητούσε την Ελληνική Ζώνη Ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό νότια του Καστελόριζου, η Αθήνα δηλώνει ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής κυριαρχίας, των ελληνικών χωρικών υδάτων και ελληνικού εναερίου χώρου, όπου η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Τέλος, συμπληρώνει ότι η ελληνική αναγγελία για Έρευνα και Διάσωση ακυρώθηκε μόλις ολοκληρώθηκαν οι σχετικές έρευνες βάσει της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α2127/16.